ANNONS

Vi har en av Sveriges bästa gymnasieskolor

Sollentunas ungdomar har goda skolresultat. Fotot är från studentutsläppet på Rudbecks gymnasium 2013.
Sollentunas ungdomar har goda skolresultat. Fotot är från studentutsläppet på Rudbecks gymnasium 2013.
ANNONS

I dagarna börjar 650 elever årskurs ett på Sollentunas kommunala gymnasium Rudbeckskolan. De har kommit in på en skola som uppvisar mycket goda resultat. Nu finns dessutom svart på vitt att Sollentuna är en av landets mest framgångsrika skolkommuner när det gäller gymnasieskolan.

I en undersökning som kommunen låtit göra framgår att Sollentuna är den sjunde bästa skolkommunen i landet när man jämför andelen högskolebehöriga från de kommunala skolorna. 96 procent av eleverna i Rudbeck uppnår högskolebehörighet. Sollentuna är i detta avseende bäst i Storstockholm.

Om man jämför stora skolor är Rudbeck bland de absolut bästa. Det finns i landet 33 gymnasieskolor med fler än 350 elever med slutbetyg. Av dessa skolor placerar sig Rudbeck på tredje plats när det gäller andelen högskolebehöriga. Även i andra avseenden presterar Rudbeck väl. De genomsnittliga betygsresultaten har under flera år legat över väl godkänt. Även resultaten för trivsel och trygghet är goda.

Orsakerna till de höga resultaten är förstås flera. Jag vill lyfta tre faktorer.

Lärarkåren på Rudbeck arbetar mycket professionellt. De har en strävan att utveckla sig i yrket och ett stort engagemang inför uppgiften att lära ut till varje elev.

Möjligheterna att få extra stöd är mycket goda. Det finns ett väl utbyggt ”lärcentrum” dit eleverna kan vända sig. Ämnesstöd ges i matematik, engelska och svenska. Elever med särskilda behov får också stöd via lärcentrum.

Den folkpartiledda utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har formulerat tydliga mål som gäller kunskapsresultat och trygghet. Ett viktigt fokus är hög andel med godkända betyg och uppnådd högskolebehörighet. Skulle resultaten försämras begärs åtgärdsplaner. Vi avstår från att detaljreglera verksamheten.

Jag vill fortsätta att utveckla Rudbeckskolan. Lärarlönerna måste öka så att vi kan behålla och rekrytera duktiga lärare. Fler gymnasieplatser behövs på Rudbeck så att fler unga i Sollentuna får chansen att gå på vårt populära gymnasium.

Anders Morin (FP),

ANNONS

ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Om man jämför stora skolor är Rudbeck bland de absolut bästa.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.