Vi har ett ansvar för varandra

Svar på insändaren ”Skänk pengar dit det hjälper” den 27 augusti:

Visst har du rätt Morris. Men varför alltid sparka på de svagaste? Faktum tycks vara att varken Rumänien eller Bulgarien tar itu med sina fattiga och utmarginaliserade invånare och nu sitter en bråkdel av dem på våra gator.

Man kan se saken ur flera perspektiv. Ett är att se konsekvenserna av att vi har ett monetärt system där pengar i form av pappersvalutor inte har något inneboende värde, utan bara det som banker och politiker ger det, vilket ger dem fria händer att manipulera fritt. Till exempel USA:s privatägda centralbank trycker digitalt 85 biljoner nya dollar varje månad, som skapar inflation främst bland medelklass, låginkomstagare och pensionärer och som sedan sprids globalt eftersom dollarn är kopplad till de flesta världsvalutor. Vi blir fattigare och fattigare medan de rika blir rikare och rikare för de får tillgång till de nytryckta valutorna först och förser sig med livets goda.

Bankirer och politiker stjäl från oss bland annat via inflationen utan att vi tycks inse faktum. Innan kortleken faller hoppas jag att du och jag inte behöver sitta i ett gathörn och tigga och riskera att sprida tbc till våra medmänniskor.

Och tänk om det är så att jag är en godhjärtad människa? Av bara naturen? Vem vet? För jag anser inte att det är empati utöver det vanliga om jag ger en hungrig människa en slant eller något att äta. I min värld har vi ett ansvar för varandra. Vi är alla människor med lika värde och en inneboende längtan att göra gott.

När du ger något från hjärtat kan du njuta av ditt eget överflöd.

Arja