ANNONS

Vi kräver järnväg till sopvärmeverket

ANNONS

Visst låter det bra! Våra sopor skall bli el och värme i Eons anläggning på Högbytorp. Nu råkar det vara så att soporna i Sverige inte ens räcker till för de värme- och kraftvärmeverk som redan i dag är i drift.

Det importeras redan en inte obetydlig mängd sopor från Europa för att täcka dagens behov. De inporterade soporna är ofta av ojämn kvalitet och vissa länder i södra Europa är inte lika noga med att källsortera som vi är i Norden med de onödiga utsläpp som det kan medföra.

Miljömässigt ger detta verk en ytterligare belastning av Bro och Håbo-Tibble som vi kan vara för­utan. Redan i dag har vi Högbytorp och en bergtäkt inom området som avger lukt, buller och damm och inom kort, om Käppala får sin vilja fram har vi ett stort mellanlager av rötslam. Även den kommande galoppbanan kommer att ge en viss miljöpåverkan ut­över fordonstrafiken dit.

Den årliga sopmängden som bränns kommer som mest att vara 275 000 ton vilket gör att enbart aska och slagg från denna förbränning kommer att uppgå till över 50 000 ton.

Alliansen har beviljat Eon etablering utan att kravet på en järnvägsförbindelse är tillgodosedd vilket kommer att medföra en inte obetydlig ökning av tung trafik på vårt vägnät med, lågt räknat, 14 000 fler tunga fordon per år. Det får vara ett slut på att de styrande i Upplands-Bro kommun fortsätter med att bevilja industrier som har en stor miljöbelastning på vår gemensamma och i huvudsak underbara miljö. Vi kan inte vara Storstockholms soptipp.

Vänsterpartiet i Upplands-Bro vill inte bara stärka vår välfärd utan även vårt välbefinnande och ett led i detta är att vi ställer krav på de anläggningar som belastar vår gemensamma miljö.

Det är för sent att stoppa Eons etablering men om etablering sker ska vårt första krav vara anläggandet av ett järnvägsspår till anläggningen för att minska den tunga trafiken.

Erik Karlsson(V), som håller i denna fråga för Vänsterpartiet i Upplands-Bro

Soporna i Sverige räcker inte till ens till de kraftvärmeverk som redan finns, påpekar skribenten.arkivfoto

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.