Vi pressas att jobba trots att vi är sjuka

Insändarskribenten är kririsk mot nya direktiv som innebär att förskolepersonalen måste skaffa sjukintyg första dagen om de är sjuka en sjätte gång på ett år.
Insändarskribenten är kririsk mot nya direktiv som innebär att förskolepersonalen måste skaffa sjukintyg första dagen om de är sjuka en sjätte gång på ett år.

Jag jobbar på en förskola i Haninge. Vi har nyligen fått nya direktiv som gör att vi vid sjätte sjukperioden på ett år blir ålagda att åka in till stan för att få ett slags förstadagsintyg vilket vi ska göra första sjukdagen.

Jag älskar mitt jobb, men jag skulle ljuga om jag inte erkände all den stress och utmattning som man känner med jämna mellanrum.

Dessutom är det inte alla föräldrar som har samma syn på vad sjukdom är som vi har.

De försöker många gånger smuggla in sjuka barn för de måste ju jobba.

Är syskon hemma med magsjuka så är man inte blyg för att lämna det andra barnet/barnen på förskolan för att vara hemma och vabba med bara ett barn.

Det finns inga regler som gör att vi kan neka föräldrarna att lämna barnen, även om vi så gärna vill säga nej!

Vi arbetar i en smittohärd och i och med arbetsförhållanden med mycket stress är det inte konstigt att vi får de sjukdomar som just nu går på förskolan.

Inte nog med att karensdagen ger lite smått ångest, nu ska vi även med våra sjuksymptom sitta och pendla in till stan för att få träffa läkare och få ett intyg. En procedur som tar halva dagen.

Jag känner mig förbannad, ledsen och misstrodd när jag sitter och åker kommunalt med 39 graders feber, yrsel och med hela kroppen värkandes. Jag vill bara hem och sova.

Mina kollegor vågar inte längre vara hemma så de kommer till jobbet sjuka, oavsett symptom.

Sedan sitter man och gottar sig åt att korttidsfrånvaron minskat.

I vårt yrke är det inte konstigt att vi blir sjuka. Stress, press och sjukdomar som härjar bland både barn och pedagoger.

Gör något åt de riktiga problemen i stället för att försöka göra oss till syndabockar.

Jag överväger att lämna Haninge kommun enbart för hur kränkande detta känns.

Misstrodd