ANNONS

Vi tar ansvar för förskolans kvalitet

ANNONS

För oss moderater är det viktigt att föräldrar i Sollentuna kan känna sig trygga med att kvaliteten är hög oavsett vilken förskola de väljer eller vem som driver den.

I Sollentuna tar vi vårt tillsyns­ansvar för förskolorna på allvar. Vi har ett system med kundenkäter, observationer (i samarbete med andra kommuner), tillsynsbesök (både anmälda och oanmälda) samt klagomålshantering. Utvärdering sker på liknande sätt oavsett om det är kommunen som driver förskolan eller om det är en fristående förskola.

Alla barn har rätt till en trygg och bra miljö på sin förskola och en pedagogisk verksamhet av hög kvalitet. Vi tvekar inte att ta ansvar för att förskolorna ska åtgärda brister eller dra in tillståndet för fristående förskolor när kvaliteten inte håller måttet. Ska vi kunna fortsätta ta ansvar för kvaliteten måste vi ha verktyg som håller om kvaliteten brister.

På Lidingö fick en fristående förskola rätt mot kommunen som krävt att de skulle öka andel förskollärare. Jag hoppas Lidingö överklagar, får de inte rätt i högre instans så måste lagstiftningen ändras så att vi får muskler att göra något åt kvalitetsproblem.

Viktiga faktorer för kvaliteten är andelen förskollärare, personal­tätheten och gruppstorlekarna. Nämndens fokus på kort sikt är att öka andelen förskollärare men vi moderater tycker också det är viktigt att minska barngruppernas storlek, speciellt för de yngsta barnen, och det är något vi vill jobba för under nästa mandat­period.

Maria Stockhaus (M) ordförande i barn– och ­ungdomsnämnden

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.