ANNONS

Viljan saknades att lyfta Smedby skola

ANNONS

Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Två och en halv vecka före skolavslutningen kom beslutet att avveckla Smedby skola. Den ”lilla” skolan med den underbara naturen runt omkring.

Jag brukar prata med mina elever om val och konsekvenser. Även om mål och vilja. Man måste lära sig att tänka långsiktigt, vad händer om jag gör så här? Vad blir det för konsekvenser? Ha mål. Stöter du på problem, lös dem. Allt går om man vill!

I våras kom Skolinspektionens rapport. Kommunen riskerade ett vite på 750 000 kronor. I stället för att ta ansvar för sina handlingar och hjälpa oss att hjälpa våra elever väljer politikerna att pressa in våra elever i en redan överfull skola. Hur kan det vara ok att tre skolor ska få plats i en? Hur hjälper denna sammanslagning eleverna? Och vad kommer inte detta att kosta i framtiden?

Minns ni Iski – verksam­heten för de nyanlända eleverna? För cirka fem år sedan beslutade kommunen att avveckla. Eleverna skulle kastas in i verkligheten direkt. Ett år efter nedläggningen erkände kommunen sitt misstag. Nu är politikerna på väg att göra nästa felsteg utan att reflektera. Är det inte dags att vakna och lära sig av sina misstag? Politikerna säger att de stänger skolan på grund av sjunkande elevantal. Det går att lösa! Öppna Iski. Öppna en autismgrupp (i dag finns bara en grupp för åk 6–9.).

Hjälp oss att göra Smedby skola attraktiv, elevantalet kommer garanterat att öka. Allt går om man vill men ni politiker har aldrig velat.

Sist men inte minst vill jag rikta min uppmärksamhet mot er kommuninvånare. Tänk till och fundera. Vill vi ha en kommun med enbart privatskolor eller vill vi ha kvar möjligheten att välja? Snart finns det bara fyra kommunala skolor kvar. Hur många finns kvar om 10 år?

Ja visst gör det ont när knoppar brister. Med hjälp och stöttning från politiker och kommun hade vi fått Smedby att blomstra.Nu gör det bara ont.

Helena Stenros

Visst hade det gått att göra Smedby skola attraktiv, skriver Helena Stenros.arkivfoto

ANNONS

Hur kan det vara ok att tre skolor ska få plats i en? Hur hjälper denna sammanslagning eleverna?