Min lokala hjälte

Vilka bestämmer vad svenskhet är?

Hej. Jag heter Felipe. Jag är 28 år och född i Sverige. Mina föräldrar kom till Sverige från Chile i slutet av 1970-talet för ett bättre liv. Ett värdigt liv, utan politisk förföljelse och misär, vilket ju är något alla människor borde ha rätt till.

Jag har bruna ögon och mörkt hår. Jag firar julafton, midsommar, nationaldagen och tycker om att måla ägg på påsken.

Jag tycker om att åka på charterresor till Medelhavet. Jag tittar på allsång på Skansen. Jag älskar Gyllene Tider, Håkan Hellström och Lars Winnerbäck.

Jag ogillar konflikter. Jag äter tacos på fredagar. Jag älskar hockey. Jag går upp klockan 06:00 varje dag och knegar åtta timmar om dagen.

Jag har betalat skatt hela mitt vuxna liv. Jag har aldrig begått något brott. Jag har vänner som är vita, bruna, gula, svarta, gröna, blåa och alla färger ni kan tänka er. När Sverige spelar en landskamp i fotboll så kan jag vrida mig själv i plågor när vi inte vinner. Jag ser mig själv som svensk, en del av den svenska kulturen.

Men det betyder inte att jag glömmer mina föräldrars ursprung, mitt chilenska, och allt vad det innebär.

Det är få förunnat att känna sig ”hemma” i två kulturer. Men häromdagen försökte några personer få mig att känna mig annorlunda, få mig att känna som någon som gjort något fel. De kallade mig för ”jävla blatte”, ”stick från vårt land din jävla invandrare”.

Invandrare? Jag är född och uppvuxen i Sverige. Sverige är mitt land, lika mycket som ert. Ska jag som svensk behöva få utstå hot och kränkningar bara för att jag inte är blond med blåa ögon?

Sverige är fantastiskt, kanske det bästa landet i världen att leva i. Låt oss fortsätta ha det så.

Trots det som hänt så vill jag ändå säga det här: Jag är så stolt över att vara svensk!

Felipe

Sverige är mitt land, lika mycket som ert.