ANNONS

”Hur vill ni rökare bli bemötta?”

Rökning cigaretter askfat
Insändarskribenten vet inte hur hen ska be grannen att inte röka på balkongen.
ANNONS

Det här är ett känsligt ämne, så försök att läsa med vetskapen att jag inte önskar er som röker något illa. Jag vill bara ha hjälp med att lösa ett för mig ganska stort och tråkigt problem.

De senaste 20 åren har jag bott med grannar som röker. När de tar ett bloss på sin balkong går röken in i mitt hem via friskluftsintaget, och om jag dristar mig till att någon gång ha min balkongdörr öppen så omvandlas hela mitt hem till någon annans rökrum.

Genom åren har jag några gånger testat att be respektive granne att röka på andra ställen (ta en promenad, gå en bit ifrån huset osv.). Resultatet blev i ett fall en massa fimpar på min balkong. I ett annat upplevde jag att vi hade ett bra samtal, men några veckor senare var vi tillbaka på ruta ett. Och där står jag fortfarande – jag har en balkong, men jag kan inte använda den, och när jag behöver vädra får jag göra det med badrumsfönstret på andra sidan huset istället.

Så, ni som röker (eller ni som har slutat), hur vill ni bli bemötta av en granne som tycker att det är jättejobbigt att få in er cigarettrök i sitt hem? Hur kan jag på bästa sätt få mina rökande grannar att inte röka på balkongen, vilket ju oundvikligen innebär att de också röker på min?

Jag vill inte ha en konflikt och jag är en ganska privat person, så att bjuda på fika eller liknande är inte riktigt min grej. Jag vill bara att vi ska ha en gemensam respekt för varandras hem i det hus som vi delar. Kan ni som är balkongrökare ge mig tips på hur jag kan uppnå den ambitionen (utan att flytta)?

Vad skulle funka på dig?

En som vill bli rökfri

ANNONS