Min lokala hjälte

Villagatorna tas över av arenabesökarna

Då har vi äntligen fakta att luta oss emot! Efter tre spelade matcher på Tele2-arena kan vi konstatera att det vi Enskedebor förutsåg också besannades. Folk tar bilen till evenemangen oavsett vad politiker och arkitekter har visioner om och det vi fruktade har nu alltså hänt. Villastaden Enskede har förvandlats till parkeringsplats och Gamla Enskede som för övrigt är K-märkt och av riksintresse som unik trädgårdsstad, från början av förra seklet, har under matchkvällarna mer sett ut som parkeringen i Ullared.

Även om arenan inte är helt klar och den officiella invigningen äger rum först den 24 augusti kan detta knappast betecknas som annat än ett misslyckande av stora mått. De få parkeringar som är planerade kommer inte att utnyttjas i den utsträckning man tänkt sig av de besökare som väljer att ta bil till evenemangen. Anledningen är enkel. På de vackra gatorna i Gamla Enskede står man tryggare och dessutom helt gratis. Den tid den korta promenaden tar från arenan till villa­gatorna, vinner man igen då det går snabbare att ta sig ut på de större motorlederna än om man skulle krångla sig ut ur ett garage och sedan trängas invid arenan med alla som skall därifrån, bilister såväl som fotgängare.

Tre frågor skulle jag vilja ha svar på. Hur tänkte man, vad skall man göra åt saken samt hur tänker man framöver med ett planerat Ikea-varuhus i samma område?

För mig finns svaret på problemet på mycket nära håll och det borde man ha tagit höjd för, för länge sedan. Gräv ner och däcka över Nynäsvägen från Hovet till Sockenplan. Planera uppfarter och parkeringshus i samband med arenorna och bygg bostäder och parkmiljöer från Sofielundsplan söderut.

Nu vill jag se en långsiktig plan för området söder om Gullmarsplan avseende kollektivtrafik, cykelbanor och parkeringsmöjligheter, som tar hänsyn till växande population och samtidigt tar hand om de känsliga miljöer som finns i området. Jag tänker då främst Gamla Enskede, Skogskyrkogården och Slakthus­området.

Klas Arvidson

Det finns för få parkeringar kring Tele2-arena, anser skribenten.