ANNONS

”Gula Villan i Mariehäll måste bevaras!”

Paret Tony och Elisabeth Skyllerstedt har drivit Café Hemgården sedan mitten av 80-talet.
Paret Tony och Elisabeth Skyllerstedt har drivit Café Hemgården sedan mitten av 80-talet.
"Nu hotas den k-märkta Gula Villan på Karlsbodavägen att rivas. Den har varit servering i nästan hundra år, numera med 95% stamgäster.", skriver skribenten.
ANNONS

För tio år sedan förintades en viktig del av vår filmhistoria då Europafilms ateljéer i Mariehäll revs. Nu hotas ännu en anrik byggnad i området: Den k-märkta Gula Villan (Café Hemgården) på Karlsbodavägen, som har varit servering i nästan hundra år, numera med 95% stamgäster. Det gulmålade trähuset som byggdes på 1890-talet står i vägen för planerad bostadsbebyggelse med drygt 800 lägenheter.

Innehavarna sedan 33 år, makarna Skyllersteft har inte så stort hopp. De är uppsagda av hyresvärden Stockholms stad, i september måste de ha lämnat lokalerna. Den 11 juni debatterades frågan i Stockholms kommunfullmäktige då fastighetsborgarrådet Stefan Hansson (s) påstod att byggnaden skulle vara i dåligt skick och därmed kan rivas, vilket definitivt inte stämmer med uppfattningen hos byggnadsantikvarier.

Den borgerliga oppositionen menade att den bör flyttas. Jag menar att den givetvis skall bevaras på sin befintliga plats. Det får vara nog med denna exploatering och rivningsvansinnet. Gula Villan måste ovillkorligen bevaras! Kulturarvet – Ej till salu!

Henrik Scheutz

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.