Visa hänsyn mot ­cyklister på vägarna

Jag är gift med en tävlings­cyklist och är orolig varje gång han ska ut och träna på grund av alla bilister som inte tar hänsyn. Likväl som cyklisten ska ta hänsyn och inte cykla i bredd där det inte går så ska väl bilisten ta hänsyn och inte köra om tio centimeter från cykeln eller spruta spolarvätska direkt när man har kört om så cyklisten får allt i ansiktet, eller som vissa gör – kör ”chickenrace” mot dem med öppen dörr. Många cyklister har skadats av detta när de cyklat omkull.

Var tycker ni att de ska träna någonstans? Jag skulle inte vilja möta en cyklist som kör i 40–45 kilometer i timmen på cykel­banan, än mindre flera på rad. Tänk om ditt barn är ute på den cykelbanan!

Dessutom finns det inga separata cykelbanor i Vallentuna, alla är kombinerade gång- och cykelbanor där man inte ska framföra fordon i högre hastighet än gångtrafikanten har. Min man cyklade sakta på en gång- och cykelbana och plingade flera gånger på två damer framför som gick i mitten. Man kan ju tro att man flyttar sig åt var sin kant för att släppa fram cyklisten i mitten men här hoppade båda åt samma kant och resultatet blev en lättare kollision. Han fick en utskällning att han inte får cykla på gångbanan efter­som han har cykelkläder på sig och då är ute för att träna – han var på väg hem från jobbet.

Om gångtrafikanter också tar hänsyn till att andra kan befinna sig på gång- och cykelbana och går på ena kanten så skulle alla få plats. Förslagsvis på vänster sida precis som man går på en vägbana, då möter man cyklisterna.

Gångtrafikanter vill inte ha cyklar på gång- och cykelbanan och bil­ister vill inte ha cyklar på vägen, var ska de då träna?

Sedan finns det naturligtvis de som inte kör så fort men de ligger oftast inte i stora klungor.

När min man har cyklat utom­lands är det det inga som blir ­irriterade på att de får köra sakta i några sekunder. Här hemma så blir alla irriterade. Har ni så brått­om att en minuts längre bil­körning stjälper er dag så kanske ni ska hålla er inomhus och inte vara ute i trafiken.

Orolig cyklistfru

Cyklister som tränar lever farligt bland biltrafikanterna och får sura blickar på gång- och cykelbanor. arkivbild

Gångtrafikanter vill inte ha cyklar på gång- och cykelbanan och bilister vill inte ha cyklar på vägen, var ska de då träna?