”Visa respekt när du kör färdtjänst”

Färdtjänst
Du som kör färdtjänst "arbetar med människor som är mycket utsatta och behöver hjälp".
”Ska det behöva ta så lång tid, jag tycker att du ska ta en ambulans nästa gång", sa en förare till en halvsidesförlamad äldre man. Vad är det för människor som söker sig till dessa jobb? frågar sig insändarskribenten.

Nu är det dags igen. Jag har tidigare skrivit om kommunens nerdragningar för kunder som har hemtjänst.
Många av mina kunder är gamla och en del är handikappade på olika sätt. Många har färdtjänst. Vid resa till vårdinrättning heter det sjukresa.

Jag har en äldre herre som är halvsidesförlamad efter en stroke. En gång i veckan reser han till sjukgymnastik. Han blir hämtad av en sjukresetaxi. Ut till taxin får han hjälp av mig, men tro inte att chauffören kan bemöda­ sig med att kliva ur bilen och hjälpa honom in i bilen, det får jag göra.

Förra gången han skulle åka hem från sjukgymnastiken klev inte föraren ur bilen för att hjälpa honom in­,­ utan satt kvar vid ratten.

Kunden fick öppna dörren själv och med mycket möda och stort besvär krångla sig in själv. Det tog lite tid då han hade svårt att få in sitt högra ben. Då blev föraren irriterad och sa: ”Ska det behöva ta så lång tid, jag tycker att du ska ta en ambulans nästa gång.”

Vad är det för människor som söker sig till dessa jobb? Detta var mycket oförskämt. Hur tror ni han kände sig?
Anställer ni vem som helst till dessa jobb? Du arbetar med människor som är mycket utsatta och behöver hjälp. Det heter faktiskt sjukresa.

Gunilla Söderberg, vårdbiträde