ANNONS

”Så visar du hänsyn i trafiken”

Konflikter uppstår när medborgare struntar i trafikregler, menar insändarskribenten.
Konflikter uppstår när medborgare struntar i trafikregler, menar insändarskribenten.
Insändarskribenten Snusmumriken hänvisar till trafikförordningen rakt av. För när medborgarna inte längre bryr sig om trafikreglerna så uppstår förvirring och konflikter, menar hen.
ANNONS

När inte medborgarna längre bryr sig om lagar och regler i trafiken, uppstår förvirring, missförstånd och konflikter.  Här några anvisningar, från Trafiklagen:

”De regler som gäller för gående gäller också dem som förflyttar sig med skidor, rullskidor, skridskor, rullskridskor eller liknande, t ex inlines, skateboard eller sparkcykel (kickbike). Samma regler gäller också när man leder, skjuter eller drar sparkstötting, lekfordon eller liknande, cykel, moped, mc, barnvagn eller rullstol.” (1kap 4 § trafikförordningen).

”Var skall man gå?  Gående skall använda gångbana eller vägren. Finns det ingen gångbana eller vägren får gående använda cykelbana eller körbana. Gående som använder körbana bör gå längst till vänster, så att de möter trafiken och underlättar ögonkontakt.” (7 kap 1 § trafikförordningen).

”Cyklar och mopeder är fordon. Det innebär att cyklister och mopedister skall följa de trafikregler som gäller fordonsförare. Det finns också regler som gäller enbart cykel- och mopedtrafik.”

”Cyklister och förare av moped klass II ska använda cykelbana, om sådan finns. Om det inte är tillåtet att köra moped där, anges detta på tilläggstavla. Om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge får de dock cykla eller köra moped på körbanan även om det finns cykelbana.”

”Finns det ingen cykelbana skall cyklande och mopedförare använda vägrenen. Finns varken cykelbana eller vägren får de använda körbanan. Skyldigheten att använda vägrenen gäller endast om vägrenen är tillräckligt bred och i övrigt lämplig att använda.”

”Här är de viktigaste trafikreglerna för dig som är gående:  Använd gångbanan eller vägrenen. Om det inte finns någon gångbana eller vägren får du använda cykelbanan eller körbanan.  Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen eller körbanan.  Om du åker rullskidor eller rullskridskor i högre hastighet än gångfart, ska du färdas på höger sida om det är lämpligare.  Korsa vägen på ett övergångsställe. Om det inte finns något.”

Snusmumriken

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.