Rubriken ovan är tillspetsad. Frågan är bara hur mycket.
Naturligtvis är Coop i Enköping bara ett exempel. Kunde lika gärna ha skrivit ICA, ett reseföretag, en snabbmatskedja, Böda Camping, klädmärken, smink, mäklare, Ullared, Ikea, optikern …
Kort sagt – i morgon är det fullt möjligt att vilken bransch som helst kan köpa kunskap om ditt privata konsumtionsmönster och hur du använder bilen. Uppgifter som du själv samlar in.
Din nya bil är redan fullspäckad av sensorer som ger och tar emot teknisk information, håller bilen mellan de vita strecken och bromsar snabbare än du ens hinner fatta.
Men i en nära morgondag kan sensorer berätta så mycket mer. Självklart när-var-hur du kör, men också vara en viktig del i kartläggningen av din livsstil, dina intressen.
Mycket utgår från geoinformation, typ gps, men det är bara början. Det bilen kan tjalla om kombineras lätt med dina kundkort – och det hela blir så mycket mer personligt, projekterat på vindrutan eller i panelen:
Varför är du på väg till Coop, när Ica har extra lågpris? Passa på att köpa skor, sju månader sedan förra paret, när du ändå kör mot skostaden Örebro?
Förresten, nu borde du vara trött efter att ha passerat Avesta på 70:an i riktning Sälen – stanna på Tällbergsgården vid Siljans strand. På dagen ett år sedan du gästade krögaren Jerk Åkerblad och åt abborre, nedsköljt med ett glas Chablis.
Förlåt, men du luktar inte gott och borde ha duschat före resan – får vi föreslå deodoranten Västanfläkt på OK om tre minuter?
Att bilens alltmer avancerade givarsystem får uppmärksamhet ska alltså ses i ljuset av de tuffa förhandlingarna mellan bilfabrikanterna och EU-kommissionen i Bryssel, som vi berättade om för två veckor sedan.
Bilfabrikanterna vill ha tillbaka sin ensamrätt till bilens DNA, dold i tekniska specifikationer, och på sätt håva in servicejobben från oberoende allbilsverkstäder.
Men informationen från din bil till fabriken kan berätta så mycket mer – och det vet Google, Amazon och liknande kreativa verksamheter.
Frågan är hur mycket fordonssfären vill släppa ifrån sig. Bara ett exempel: Multisuperkoncernen Bosch, som med dotterbolag omsätter som ett mindre europeiskt land och designar mycket av den elektroniska apparatur som befolkar din bil.
Allt Bosch gör är gediget hemligt. Jag har sett en del på nära håll. Eller – rättare sagt - försökt se – under vintrarnas biltester i Arjeplog. Där har Bosch byggt upp ett testcenter för 500 medarbetare.
Tillsammans med framför allt tyska biltillverkare har Bosch öppnat direktflyg Arvidsjaur - Stuttgart, München och Hannover.
Det här berättar jag bara för att illustrera vilka ekonomiska krafter det handlar om.
Krafter som kan omsätta kunskaper i hårdvaluta. Kort sagt pengar. Dina pengar.
Och kan Bosch - plus några få medtävlare - designa sensorer som bromsar, styr din bil och utnyttjar batteriet till max - är det en smal sak att göra givare som skvallrar på dig. Till och med att du inte hunnit duscha, gillar Chablis och borde passa på att köpa skor.