Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Äppelflan med mandelmassa och saffran

6 personer:

Med saffran och mandelmassa blir äppelkakan rena lyxdesserten, den färdiga ­smör­degen gör det hela snabblagat.

1 rulle färsk smördeg

150 g mandelmassa

3 fasta svenska äpplen

2 msk farinsocker

1/2 kuvert saffran, 0,25 g

Kylskåpskallt smör

Ägg till pensling

Servering:

vispad grädde, smaksatt med rivet citronskal.

1. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen med sitt bakpapper på en plåt, vik in en liten kant längst ut.

2. Riv mandelmassan grovt och fördela den över degen. Kärna ur och skala äpplena. Lägg därefter ut dem så at de bildar ett vackert lager.

3. Stöt socker och saffran och pudra det över äpplena. Hyvla smör över det hela, pensla kanten med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 15–20 min. Låt svalna innan flanet serveras med grädde.

I glaset

I en söt vit bordeaux, från Sauternes eller någon av grannkommunerna, finns ofta både mandel och saffran i smakpaletten. Perfekt här, prova 4197 Château du Juge, 80 kronor/37 cl.