Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Gott till julkaffet. Hemmagjord fudge, blodapelsinmarmelad och wienernogat!foto: johan kindbom

apelsinmarmelad

470 gram blodapelsinpuré eller blodapelsinjuice utan tillsatt socker

460 gram socker

130 gram glykos

15 gram pektin

40 gram socker

3 gram citronsyra

3,75 gram vodka

1. Koka den första sockermängden, juice eller puré (koka 100 gram socker per kilogram bär eller frukt. Mixa slätt och tryck massan genom en finmaskig sil) och glukos.

2. Blanda den andra sockermängden och pektinet och vispa ner när purén kokar.

3. Koka till 109 grader. Mät temperaturen i smeten.

4. Blanda citronsyra och vodka och blanda ner.

5. Häll smeten i en form.

6. Låt stå över natten.

7. Stansa ut munsbitar.

8. Rulla bitarna i strösockret direkt efter du skurit ut dem.

Wienernougat

400 gram nougat

240 gram mörk choklad

140 gram rostad flagad mandel

1. Rosta mandeln på 180 grader i ugnen.

2. Smält choklad och nougat i vattenbad.

3. Rör ihop all och häll upp i en form med bakplåtspapper.

4. Ställ i kyl, men ta fram innan uppskärning så slipper du att den spricker.

fudge

3 dl grädde

300 gram socker (3,3 dl)

40 gram glykos (rågad msk)

80 gram mjölkchoklad

1. Koka grädde, socker och glykos till 116 grader. Tänk på att mäta temperaturen på smeten och inte på botten eller sidan av kastrullen som är mycket varmare.

2. Klä en form med värmetålig plastfilm eller bakplåtspapper.

3. Blanda i chokladen, rör fort och häll smeten i formen.

4. Låt fudgen svalna innan du skär upp den.