Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Fettucine bolognese

(6 portioner)

Johan Jureskogs bolognese är otroligt smakrik, med god tuggighet från det rimmade sidfläsket som fått kokar sönder i såsen. Tupplevern är kraftigare i smaken än kycklinglever, men kan vara svår att få tag på. Det här är köttfärssås för vuxna.

500 g fettucine

200 g rimmad fläsksida

100 g lardo

4 vitlöksklyftor

1 morot

3 stjälkar selleri

300 g grovmalen fläskfärs

300 g grovmalen kalvfärs

2 gula lökar

3 dl vitt vin

1 burk passerade tomater

Muskotnöt efter smak

1 kvist färsk rosmarin

2 kvistar färsk oregano

1 dl hackad kruspersilja

100 g tuppeller kycklinglever

Rödvinsvinäger

Salt och peppar

Smör att steka i

Parmesanost

1. Bryn fläsksidan runt i en rymlig gryta. Tillsätt hackad lardo, vitlök, morot, selleri och bryn ytterligare en stund. Ställ åt sidan.

2. Bryn fläskfärs och kalvfärs i smör i en egen panna. När det börjar torka upp, häll i hackad lök och bryn tills allt får färg.

3. Häll över i grytan och tillsätt vin och tomater samt hackad rosmarin, persilja och oregano. Krydda med nyriven muskotnöt efter smak.

4. Låt grytan puttra tre fyra timmar under lock eller halva den tiden om du använder tryckkokare.

5. Stek tupplevern i smör med hackad vitlök och rör ner det i grytan mot slutet.

6. Smaka av med vinäger, mera hackad färsk oregano och persilja, salt och nymald svartpeppar.

7. Koka fettucine i rikligt med saltat vatten. Blanda pastan med såsen och servera med riven parmesan.

Dryckestips: Stephen Ross Edna Valley, pinot noir, USA, 295 kronor (finns i Systembolagets beställningssortiment från mars).