Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Gammal och skör? Glöm det. Intensiv styrketräning ger bra resultat för äldre, och det är aldrig för sent att bygga muskler.

Allt fler seniorer inser detta. En av dem är Annika Vedin som 67 år gammal är i sitt livs form.

– Jag började träna regelbundet för sex år sedan. Det var då jag insåg hur viktigt det är för mig att må bra, att kunna gå i trappor och att kunna lyfta mina barnbarn härifrån, säger Annika Vedin och går snabbt och smidigt ner på huk.

– Det är lyckan för mig, att ha styrkan att klara alla vardagssysslor. Och så är det skönt att kunna behålla sin garderob, att slippa skaffa större storlekar.

Annika Vedin är långt ifrån ensam. Seniorträning har länge varit en stark trend i USA och kommer nu allt mer till Sverige. Livslängden har ökat stadigt de senaste 100 åren och de äldre har blivit både friskare och piggare.

– Seniorer vill leva, vara friska och ha god form. 70 har blivit det nya 50, säger Katja Ekvall på Activage som arbetar med specialanpassad träning för seniorer.

Tidigare ansågs snabba promenader eller möjligen en lugn joggingrunda vara lämpliga träningsformer för äldre. I dag ägnar sig många seniorer åt intensiv styrketräning. Och det gör de rätt i.

– Du ska ligga så nära gränsen till din fysiska förmåga som möjligt. Vår forskning visar att intensiv styrke­träning ger den bästa effekten för äldre. Det talar emot tidigare uppfattningar om att det inte går att bygga muskler när du blivit senior, säger Nina Lindelöf som forskar vid enheten för fysioterapi på Umeå universitet.

Goda nyheter för Annika Vedin. Hon har precis varit med på ett styrketräningspass på World Class i Saltsjö­baden och pustar ännu när vi träffar henne.

– Ja, det var riktigt jobbigt! Jag brukar gå på två pass i veckan, plus en gång hos personlig tränare. På så sätt får jag varierad träning. Kroppen behöver så mycket – kondition, smidighet, styrka och balans, säger Annika Vedin.

Fram tills för sex år sedan

tränade Annika Vedin bara

sporadiskt. Nu är hon en flitig

och regelbunden besökare

på gymmet i Saltsjöbadens

centrum.