(rubrik saknas)

Fakta

1ÖPPNA BURKEN. Görs bäst utomhus. För att undvika att spadet sprutar ut gör så här: Vinkla burken genom att stoppa in en penna under, stick sedan in burköppnaren längst upp och låt luften pysa ut. Man kan också öppna burken i en plastkasse. Häll av vätskan.

2RENSA. Surströmming säljs antingen som hela fiskar eller filéer. De senare är minst jobb, där är det bara att skrapa av köttet från skinnet, om man inte vill äta det. Med de hela gör man så här: Skär utmed ryggbenet och lossa. Skrapa sedan av köttet och ta vara på rommen.

3TILLBEHÖR. Surströmming kan ätas på tallrik, på hårt tunnbröd eller på mjukt. De klassiska tillbehören är kokt mandelpotatis, hackad rödlök/ gräslök. Många tycker också att det är gott med västerbottenost, tomater och gräddfil. Lägg tillbehören på mackan ihop med små bitar surströmming.