Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Fakta

Ingredienser (2 portioner)

2 kycklinglårfiléer

1 lime

1/4 färsk, röd chilifruktutan kärnor

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

1 krm salt

1 avokado

150 g burkmajs

1 knippe koriander

2 tortillabröd

1 msk sweet chilisås

0,5 dl turkisk yoghurt

1. Pressa limen. Strimla kycklingen och låt den marinera i limesaften i en kvart.

2. Hacka chili och vitlök och fräs i olja med kycklingen i några minuter. Salta.

3. Skala och skär avokadon i klyftor. Låt majsen rinna av i en sil.

4. Blanda sweet chilisåsen med yoghurten. Värm tortillabröden enligt anvisningarna på paketet. Fördela kycklingen, grönsakerna och såsen på två tortillabröd och vik ihop till en wrap.

Fakta

Ingredienser (4 portioner)

1 burk tonfisk i vatten

1/2 gurka

1 stort äpple

3 msk chilisås

1 dl crème fraîche

Salt och svartpeppar

4 stora tortillabröd eller mjuka tunnbröd

En näve sallad

En liten bunt ärtskott

1. Häll tonfisken i en sil, finfördela med en gaffel och låt rinna av. Hacka hälften av gurkan och riv halva äpplet. Skär resten av äpplet och gurkan i tunna stavar och lägg åt sidan så länge.

2. Blanda tonfisk, hackad gurka, rivet äpple, chilisås och crème fraîche. Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Fördela röran i en sträng i mitten av bröden. Lägg på sallad, ärtskott, gurk- och äppelstavar. Vik in ändarna, rulla ihop och skär snett på mitten med en vass kniv. Servera direkt eller rulla in i plastfolie och ta med ut.

Fakta

Ingredienser (3 portioner)

250 g bland-, nöt- eller sojafärs

2 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

100 g, ca 5 dl, riven vitkål

7 cm purjolök

2 tsk färsk ingefära

3 msk hoisinsås

salt och svartpeppar

3 stora isbergssalladsblad

1 dl rostade cashewnötter

1/3 gurka i små stavar

Ev. 2 msk soja

1. Pressa vitlöken. Fräs färsen och vitlöken i oljan tills färsen börjar få lite färg.

2. Strimla vitkålen med en osthyvel direkt ner i stekpannan och låt allt fräsa tills vitkålen blivit mjuk.

3. Strimla purjolöken, riv ingefäran och rör ner i stekpannan. Stek någon minut. ­Tillsätt hoisinsåsen. Smaka av med salt och svartpeppar.

4. Fördela röran i salladsbladen och toppa med cashewnötter och gurkstavar.

5. Vik ihop till ett paket. Om du vill kan du doppa paketet i soja.