Välj ditt område

(rubrik saknas)

300 gram röd steklök

1 dl ättika (12 procent)

2 dl socker

3 dl vatten

1. Blanda ättika, vatten och socker. Koka upp och låt svalna.

2. Dela lökarna i två och koka dem i 1 minut med skalet på. Lägg dem i isvatten.

3. Lyft över lökarna i ättikslagen och låt de dra i någon timme. I sin lag håller lökarna i månader.

Källa: Smörgåstårteriet

3 st runda bottnar vitt bröd (24 cm) eller rektangulära (21×21 cm)

200 g mjukost naturell

100 g smör eller margarin

1,5 dl majonnäs

1 dl Creme Fraiche (ej lätt)

100 gr Krabba på burk

3 st smördegsplattor

Färska grönsaker för garnering; tomater, gurka, citron, dill

1 ägg kokt och skivat

2,5 dl räkor

12 skivor ost

12 tunna skivor lax

Gör så här:

1. Gör ostkrämen genom att blanda rumstempererat smör och mjukost och sen vispa det luftigt.

2. Gör krabbfyllning genom att blanda majonnäs och crème fraiche och sen försiktigt röra ner finhackad krabba i fyllningen. (Det går bra att byta ut krabban mot krabbsticks.)

3. Gör kantströssel genom att kavla ut två smördegs plattor till omkring 2 millimeters tjocklek. Grädda plattorna bruna och frasiga i ugnen på 180 grader. När de kallnat, hacka dem till fint strössel.

4. Bred ut hälften av ostkrämen på första botten.

5. Lägg på andra botten och bred ut krabbfyllningen.

6. Lägg på sista botten och stryk på ett tunt lager med resterande ostkräm.

7. Tryck fast smördegsströsslet runt kanten och garnera tårtan som på bilden. Tårtan kan med fördel fyllas dagen före den ska ätas, men garnera helst tårtan samma dag den ska serveras.

Källa: Gunnar Sjödahl

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

En skadad efter mc-olycka i Grödinge

Nyheter

De äger stans mäktigaste husbil

Nyheter

Just nu: Gasläcka vid Observatorielunden

Kultur

Polisen stoppar Bob Hund-spelning på Plattan

Sport

Dags för ett av världens tuffaste lopp

Brott

Jakt på kepsprydd apoteksrånare