Välj ditt område

(rubrik saknas)

Adanakebab

För att göra adana-kebab behövs breda, platta grillspett i metall, som finns att köpa i välsorterade butiker med orientalisk mat.

4 portioner

1 kg grovmalen lammkött (varav en tredjedel fett, helst från svansen)

1 grön spetsig paprika

1 röd spetsig paprika

1 msk starkt paprikapulver

2 tsk svartpeppar

2 tsk salt

6 stora orientaliska tunnbröd (libabröd)

paprikor och tomater att grilla bredvid

1. Rensa paprikorna, mixa dem och pressa ur vätskan i en sil.

2. Blanda lammfärs, paprika, paprikapulver, salt och peppar. Knåda färsen tills allt har blandat sig, men inte längre.

3. Låt färsen vila i kylen åtminstone en halv dag.

4. Blöt händerna med kallt vatten och forma knytnävsstora färsbollar och fäst på spetten. Tryck ut köttet med fingrarna tills det täcker omkring 20 centimeter av spettet. Kläm åt hårt och lämna inga glipor för då trillar färsen av i grillen. Lämna toppen fri. Det blir fyra spett på 1 kilo färs.

5. Lägg spetten så att de vilar på grillens kanter med köttet bara några centimeter över den heta glödbädden. Skippa gallret.

6. Lägg paprikor och tomater direkt i glöden. Det brända skalet pillar man bort sen.

7. Grilla omkring 5 minuter på varje sida, tills köttet fått fin grillyta.

8. När du vänder på spetten lägg bröden ovanpå så att de suger åt sig av kött­safterna och värms av grillen, ett i taget.

9. Dra av spetten med hjälp av brödet. Servera med ezme, cacik och sogan som tillbehör. Ät som klämma.

Ezme

Tänk ajvar fast lite starkare. Talip Senöz använder spetsiga paprikor som han tycker har finare smak.

1 msk paprikapuré

1 solovitlök (eller fyra klyftor)

1 röd spetsig paprika

2 msk starkt paprikapulver

1. Rensa paprikan på kärnor.

2. Mixa allt till en jämn, röd röra.

Sogan

Sötsyrlig löksallad – oumbärligt och fräscht tillbehör till adana-­kebab.

1 rödlök

2 kvistar bladpersilja

2 msk sumak

1 tsk salt

2–3 msk granatäppel­sirap

1. Klyv löken på höjden och skär i tunna skivor. Grovhacka persiljan.

2. Blanda lök, persilja med sumak och salt. Krama löken med fingrarna.

3. Lägg upp på ett fat och ringla granat­äppelsirap över.

Ayran

Ayran är en salt yoghurtdryck som passar utmärkt ihop med de starka smakerna i adana-kebab.

2 dl turkisk yoghurt

1 dl vatten

1 msk olivolja

1/2 tsk salt

1 isbit

1. Mixa allt i 30 sekunder.

2. Skumma upp strax före servering.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Klart: SL fördubblar biljettkontrollerna

Bostad

Årstafältet får kvarter helt i trä

Nyheter

Kaffets väg till koppen går via Näsby Park

Debaser Medis
Nöje

Debaser stämmer staden: ”Planlöst agerande”

Nyheter

50 supersportbilar invaderar Stockholm

Nyheter

Skottlossning i Väsby – en gripen