20 hamnar får hjärtstartare

Thomas Broman och hans anställda i Linanäs hamn på Ljusterö är redo att rädda liv.

Hamnen är en av 20 som nu får hjärtstartare och utbildning i hjärt- och lungräddning.

Varje år drabbas 10 000 personer av hjärtstopp. Bara 500 överlever.

Den som råkar befinna sig i skärgården har sämre förutsättningar att klara sig eftersom hjälpen dröjer längre.

– För varje minut som går utan att man får hjälp minskar överlevnadschansen med tio procent, säger Jessica Nieminen på Hjärt-Lungfonden.

Nu blir skärgården säkrare. Under sommaren sätts 20 nya hjärtstartare upp på strategiska platser i Stockholms skärgård och de som jobbar där utbildas i hjärt- och lungräddning.

Linanäs på Ljusterö var bland de första. Där fick Thomas Broman och hans anställda i hamnen utbildning härom veckan, och nu får de sin hjärtstartare.

– Vi är öppna året runt, men på sommaren flyttar stan ut hit. Befolkningen på ön ökar något helt enormt och då även sannolikheten för att någon ska drabbas av hjärtstillestånd, säger han.

Hjärtstartarna bekostas med pengar från Postkodlotteriet: fem miljoner kronor som kommer att räcka till 200 hjärtstartare och utbildning för hundratals personer. I första hand utrustas sjöräddningens båtar med hjärtstartare, omkring 100 stycken.

I Sverige har överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus ökat med 300 procent sedan 2003, tack vare hårt arbete med frågan, bland annat med hjärtstartare i brandbilarna och sms-livräddare.

Sin närmaste hjärtstartare hittar man genom att logga in på kartor.eniro.se och klicka på hjärtstartare till höger.

Fakta

Här finns de:

Ekerö – färjelägena, Grinda, Utö, Linanäs, Fjäderholmarna, Dalarö, Kymmendö, Nynäshamn, Sandhamn, Saltsjöbaden, Fjärdlång, Finnhamn, Svartsö och Nåttarö.