(rubrik saknas)

Tidskrävande och prylintensivt. Ändå växer triathlon så det knakar, inte minst bland motionärer.

Och fler kan det bli. I sommar hålls öppna träningskvällar på tisdagar vid Sjöhistoriska museet för dem som redan är bitna – men även nyfikna ­nybörjare välkomnas.

Det är säsongens första träningskväll med Try Triathlon. Den hålls på Huvudsta­badet i Solna, men resterande tisdagar är det i stället Sjöhistoriska museet som gäller. Hasse Albrektsson, tidigare elitsimmare och en av coacherna, står vid bassängkanten och leder träningen för drygt 30 triathleter.

– Håll koll på mig medan ni simmar. När jag håller upp en gul simdyna gör ni en kullerbytta, när jag håller upp en blå ska ni snurra ett varv. Har alla förstått?

En efter en skjuter de iväg från kanten, med någon sekunds mellanrum, och bildar ett pärlband av kroppar i svarta våtdräkter. Några hostar och frustar när de återvänder till Hasse Albrektsson vid bassängens kortsida.

– Fan, den där kullerbyttan gör jag inte om, jag fick vatten i hela näsan, säger en kvinna i orange badmössa.

Medan gänget i bassängen får öva uppmärksamhet under simning samlas ungefär lika många triathleter vid de andra stationerna, cykling och löpning. Tanken är att deltagarna ska kunna träna och få tips om flera grenar på en gång. Därefter genomförs ett mini-triathlon, då deltagarna även får slipa på växlingstekniken.

– De här träningskvällarna är toppen. Jag får alltid med mig bra tips, som i dag att titta upp för att navigera under simningen, säger Anders Unosson från Vasastan som ska tävla i den längsta distansen i Vattenfall World Triathlon Stockholm den 22-23 augusti.

Hur hinner du träna tre olika discipliner?

– Jag cyklar till och från jobbet. Vi har en simhall i skolan där jag jobbar. Och så springer jag två–tre gånger i veckan. Jag mår så väldigt bra av det, att ta ut mig. Det ger mycket mer energi än det tar.

Det är han uppenbarligen inte ensam om att tycka. På sex år har antalet starter i motionstriathlon i Sverige ökat från 3 500 till 14 000 (2014).

Många av dem som ska vara med på Vattenfall WTS passar på att vara med på Try Triathlon under sommaren, men fram till augusti är träningskvällarna öppna även för dem som bara är nyfikna nybörjare och vill prova på den allt populärare sporten.

– Jag rekommenderar det. För det är kul att ha en sådan här variation i träningen, säger Anders Unosson och häver sig upp ur bassängen.