(rubrik saknas)

Basilikapotatis är en av familjens favoriter, en försvenskad variant av pestopasta kan man säga. Gott till både fisk, fågel och kött. Här förgyller den en grillad entrecôte. Sås behövs inte men lite pressad citron på köttet friskar upp.

4 personer

800 g entrecôte i bit

1–2 msk olja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Basilikapotatis:

8 hg–1 kg potatis, gärna färsk

1 kruka basilika

50 g parmesan i tärningar

1 vitlöksklyfta i bitar

2 msk vitvinsvinäger

1 1/4 dl olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Servering:

citronklyftor

1. Skrubba och koka potatisen, dela gärna stora potatisar.

2. Gör såsen: Kör basilika, parmesan och vitlök i matberedare. Tillsätt vinäger och därefter olja i fin stråle medan maskinen går. Smaka av med salt och peppar.

3. Vänd ner den varma potatisen i såsen, servera varmt, ljummet eller kallt.

4. Dela köttet i två bitar, banka ut dem lätt. Pensla med olja, krydda och grilla under lock 10–15 minuter beroende på hur blodigt du vill ha köttet. Vänd ofta så det inte bränns.

5. Låt köttet vila 5–10 minuter under folie, skär upp och servera med basilikapotatis och citron.

I glaset:

Välj något som förenar kraft med elegans, som italienska 2012 Conero Riserva, 99 kr. Nr 3025.