Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

chokladmoussetårta med smak av saffran och pepparkaka

Bottnar:

3 ägg

1 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

1 tsk kardemumma

1,5 tsk kanel

1 tsk salt

Fyllning:

400 g vit choklad

2 paket (1 g) saffran

4 ägg

6 dl grädde

Garnering:

50 g vit och/eller mörk choklad

Granatäppelkärnor

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Blanda alla torra ingredienser till bottnarna och sikta i äggfluffet. Vänd försiktigt om med stora tag så att du inte förstör volymen.

4. Häll i smeten i formen och grädda cirka 20 minuter. Stick ner en tandpetare i mitten för att se att den är torr. Låt svalna.

5. Smält den vita chokladen över vattenbad.

6. Mortla saffranet till fint pulver och rör ner i den smälta chokladen.

7. Knäck äggen och rör i choklad­smeten. Det kommer att se ut som att det skär sig till en början, men fortsätt bara att vispa.

8. Vispa grädden och rör ner i chokladen.

9. Dela den mjuka pepparkakan så att det blir två bottnar.

10. Klä samma springform igen med bakplåtspapper, både i botten och upp på sidorna. Smörj med smör innan så pappret fäster.

11. Lägg en av bottnarna i botten av formen, fyll på hälften av smeten, lägg en botten till och avsluta med att fylla i resten av smeten.

12. Tag fram tårtan och låt stå ­någon timme i rumstemperatur. Ta bort den från formen.

13. Smält chokladen över vattenbad och spritsa fina mönster på tårtan. Strö lite granatäppelkärnor över verket.