Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Dödsskjutningarna mellan kriminella har ökat sedan 1990-talet i storstäderna. I Stockholm pågår två gängkrig samtidigt – ett i de södra förorterna där två män skjutits ihjäl under hösten och ett i de västra förorterna.

Rikspolisstyrelsen tar nu tag i problemet genom att tillsätta en krisgrupp. Den består av erfarna åklagare och poliser från Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom ingår utredare från riksmordkommissionen, gärningsmannaprofilgruppen och kriminaltekniker.

Förra året granskade krimino­logiprofessorn Leif GW Persson samtliga fall av ouppklarade våldsbrott med dödlig utgång på uppdrag av Rikspolisstyrelsen. Ett av Perssons förslag var att utreda arbetsmetoder för att utreda brott kopplade till organiserad brottslighet.

Den nya specialgruppen ska jämföra de fall som klarats upp med olösta fall för att se om det funnits skillnader i polisens arbetsmetoder. Gruppens uppgift är att ta fram de bästa metoderna för att stoppa gängens härjningar.

Ett effektivt sätt att förhindra nya brott är nämligen att klara upp redan begångna brott.

– När kriminella tror att de inte kommer att åka fast så fortsätter de, till skillnad från om de löper stor risk att åka in på 18 år eller livstid. Att klara upp brott är också viktigt eftersom skjutningarna skapar otrygghet bland allmänheten. De sker på offentliga platser och oskyldiga riskerar att drabbas, ­säger Rikspolisstyrelsens kriminolog Mikael Rying som leder den nya gruppen, i ett uttalande.

Generellt sett är svensk polis bra på att lösa mord. Men när det gäller dödsskjutningar mellan kriminella är andelen uppklarade fall lägre.

Det beror bland annat på att vittnen inte vågar eller inte vill prata och att det är svårt att hitta spår eftersom brotten skett på allmänna platser.

– De här brotten kräver mycket resurser från polisen, säger Mikael Rying.

Nyligen gjorde polisen en massiv insats mot ett gäng och grep elva personer vid razzior i Vällingby och Hässelby. Bakgrunden var att fyra män skjutits ner utanför en grillkiosk i Tensta några dagar ­tidigare.

Enligt Mikael Rying lönar det sig att ligga på gängen.

– Ett exempel är när polisen kraftsamlade i Malmö 2011 och 2012 och klarade upp flera fall. Efter det blev det lugnare, säger Mikael Rying.

Specialgruppens förslag ska presenteras för Rikspolisstyrelsen senaste den 1 april.