(rubrik saknas)

I helgen tävlade tusentals triathleter, både elit och motionärer, i Stockholm. Men det går bra att simma, cykla och springa i betydligt mindre skala. På lördag kör ett gäng grannar på Romansvägen i Skogås sitt eget mini-triathlon.

– Vi kommer att bli ungefär 20 som är med. Våra respektive och våra barn är funktionärer. De sköter vätskekontroller och sådant, säger Maria Niemi Börner.

Med ett par veckor kvar till själva loppet har ungefär hälften av deltagarna samlats på klipporna alldeles norr om områdets badplats för att testa en del av den inledande simdistansen.

– Först hade vi tänkt simma rätt över, men det kändes lite för riskabelt och krångligt, säger Maria Niemi Börner och pekar mot Haninges norra ände på andra sidan Drevviken.

Nu ska de i stället simma söderut, utmed land, från Badudden. Sträckan är 500 meter. Därefter väntar cykling runt Drevviken, cirka 30 kilometer. Och till slut löpning 7 kilometer på skogsstigarna i östra Skogås.

Maria Niemi Börner berättar att de har räknat ut att deras lopp är 17 procent av en Ironman, den klassiska triathlondistansen med 3,86 kilometer simning, 18 mil cykling och 42 195 meter löpning.

– Vi kallar vårt lopp för Ironhen, säger Maria Niemi Börner.

Många av grannarna på Romansvägen har hjälpt till med olika saker inför tävlingen – någon har sytt nummerlappar, någon ska fixa musik – men huvudarrangörer är Maria Niemi Börner, Linda Ludén, Jenny Age och Lotta Age.

– Vi började springa tillsammans för några år sedan. Det var på kräftskivan för ett år sedan som vi började skämta om att vi borde ordna ett eget lopp, säger Lotta Age.

– Och så träffades vi i januari och tog upp tanken igen. Vi tänkte att det är ju faktiskt en bra idé. Man kan göra det enkelt, en kul grej, säger Maria Niemi Börner.

På lördag under loppet kommer det att finnas tre olika grupper, med olika fart, för dem som vill hålla ihop under loppet. Det är även några deltagare som kommer att genomföra endast två av de tre delmomenten.

– Och det är förstås helt okej, säger Maria Niemi Börner.

På kvällen, efter loppet är det dags för Romansvägens traditionsenliga kräftskiva och grillfest, i år med ett stort gäng stolta färska triathleter runt borden.