(rubrik saknas)

Sommarlov och semester – ett perfekt tillfälle att träna och röra på sig tillsammans.

Det tycker Terese Alvén som har skrivit boken ”Träna tillsammans med familjen”.

– Jag märkte på mina egna barn, som egentligen är ganska rörliga ändå, att de blev väldigt stillasittande när det kom fram en surfplatta eller liknande. Och jag märkte det på mig själv. När jag var föräldraledig jobbade jag en del parallellt och ofta kom jag på mig själv med att sitta och ägna mig åt telefonen, säger Terese Alvén.

Så föddes idén att skriva en bok för att uppmuntra till rörelseglädje för barn och vuxna, med fokus på gemenskap och hälsa.

– Det handlar inte om organiserad träning tre gånger i veckan utan om att få in naturlig rörelse varje dag. Och det ska vara roligt, inget måste. För barnen handlar det om glädjefylld aktiv lek.

För några år sedan, före dataspel, internet och barn-tv dygnet runt, hade ”Träna tillsammans med familjen” inte behövt skrivas, konstaterar Terese. Men i dag är det lätt att barnen fastnar framför skärmen och då kan de behöva uppmuntras att röra på sig genom att föräldrarna inspirerar till mer aktiva lekar tillsammans.

– Att leka och röra på sig ihop gör att man får bra kontakt med varandra. Dessutom kan det hjälpa föräldrar som vill träna men har ont om tid att få ihop livspusslet. Lyckas man få till att man tränar tillsammans med familjen så blir det ju lättare att hinna med.

Boken inleds med en del där du kan testa hur aktiv din familj är och få tips om hur ni kan få ett hälsosammare liv. Nästa del innehåller övningar med aktiv lek för föräldrar och barn upp till 12 år, och en del med tips på tuffare träning för föräldern vid sidan av aktiv lek för barnen.

Terese betonar att hon inte har något emot tekniken – surfplattor och datorer – i sig. Barnen bör få ha tillgång till sånt, men kanske behöver tiden begränsas, menar hon.

– Tekniken går framåt hela tiden. Snart behöver vi knappt röra oss alls. Det behövs en balans. Men man kan också använda teknik för att få igång och uppmuntra till rörelse. Kanske dansa till ett Youtube-klipp eller spela ett spel där man härmar rörelser på skärmen. Det kan vara ett första steg, sedan är det lättare att ta sig ut och röra sig.

Nu på sommaren rekommenderar Terese alla föräldrar att passa på att komma igång och göra saker tillsammans med sina barn.

– I stället för att bara ligga på filten och läsa eller titta på när barnen leker kan man aktivera sig tillsammans. Se till att bli lite andfådd!