Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Fakta

1 bit flankstek (ca 400 g)

1 röd chili

2 stora klyftor vitlök

1/2 lime

1 kruka färsk koriander

1/2 msk Kikkoman soja

1/2 msk fisksås

2 krukor krispsallad

1 ask körsbärstomater

1/2 gurka

1 mango

2 pak choi

1/2 msk kokossocker (­eller vanligt strösocker)

flingsalt och svartpeppar

2 msk rye whiskey eller annan whisky (ej rökig)

1,5 dl välhumlad öl, till exempel en IPA.

1. Gnid in köttet med salt och peppar och grilla eller stek köttet 45 sekunder–1 minut per sida.

2. När båda sidorna är stekta, tillsätt ett par matskedar rye whiskey och tänd på (flambera). Låt sedan köttet vila på en skärbräda så behåller det saften bättre.

3. Mortla halva chilifrukten med socker och vitlöksklyftorna till en pasta. Hacka och tillsätt hälften av koriandern tillsammans med soja, fisksås och pressad lime. Rör ner ölen och smaka av. Mer syra kan fås med lime, sälta med fisksås eller soja och sötma med kokossocker. Lägg det avsvalnade köttet i dressingen och låt dra medan du skär salladen.

4. Skär grönsakerna och hacka resten av koriandern och chilin. Lägg i en skål, skeda över några matskedar dressing och vänd runt.

5. Fördela salladen på tallrikarna och plocka upp köttet från marinaden och lägg på skärbräda. Skär i så tunna skivor du kan. Ludvig Brydolf använder en laxkniv.

6. Fördela den finskurna biffen över salladen och toppa gärna med lite hackad koriander.