(rubrik saknas)

FOTO: SARA FLODIN
FOTO: SARA FLODIN
Vid sidan av löparvågen söker allt fler extremare utmaningar i form av tuffa hinderlopp. Ändå är träningsmöjligheterna i Stockholm usla.

Men på Lidingö finns en ­bana, där föreningen Lynx ­bjuder på både träningstips och gemenskap – gratis.

En efter en dyker de upp på gärdet sydväst om Lidingö golfklubb. Inte för banan med 18 hål, utan för den med 14 hinder – Stockholms enda öppna hinderbana.

– Den byggdes våren i fjol, men är fortfarande lite hemlig. Inte ens vi visste att den fanns och det är först nu i år den verkligen har börjat utnyttjas, säger Stefan Stagliano som grundade Lynx Multisport Team tillsammans med Helena Peres och Adam Egerblom.

Det var för ett halvår sedan. Nu har föreningen 300 medlemmar och växer. Varje tisdag kör Lynx öppna och kostnadsfria gemensamma träningar på Lidingö. Premiären var i tisdags.

– 67 hade anmält sig på Facebook, men det får man ju alltid ta med en nypa salt, ­säger Stefan Stagliano och sneglar upp mot en hotfullt grå kvällshimmel.

När klockan är 19.30 har ändå ett drygt 20-tal dykt upp. Träningen drar i gång med uppvärmning följt av en joggingrunda i skogen och en stunds styrkeövning. Sedan är det dags att äntra själva hinderbanan för teknikträning.

Stefan Stagliano visar flera alternativa sätt att ta sig över det första hindret. Sedan är det deltagarnas tur. De är en blandad kompott med allt från erfarna hinderbanelöpare till rena nybörjare, men alla lyckas komma över på ett eller annat sätt.

Till nybörjarna hör Daniel Nyström, 18, och hans 26 år äldre pappa Johan Nyström Hjertvinge. De ska springa Tough Viking och ville gärna testa några hinder innan loppet.

– Jag provade sådant här i militären, men har inte gjort det sedan dess. Nu är det bara joggning och lite styrketräning för min del, säger Johan Nyström Hjertvinge.

Även Daniel Nyström håller sig i dag till löpning och gym, efter att nyligen ha slutat med innebandy.

– Det känns bra att testa lite hinder. ­Vissa är ganska krävande. Men det är bra sammanhållning här. Alla pushar alla, det är kul, säger han.

Enligt Stefan Stagliano är just gemenskapen något som lockar många av medlemmarna i Lynx.

– Vi har märkt att en hel del har hållit på med lagidrott tidigare, ofta på hyfsad nivå, och då kan de få något liknande här.

Hinderbanelöpning är en ny sport i Sverige, men den växer snabbt. De lopp som finns lockar allt fler deltagare. Samtidigt har flera ”vanliga” motionslopp slutat växa eller till och med börjat backa något. Det hänger ihop, tror Stefan Stagliano.

– Kanske tycker folk att det inte räcker längre att springa ett varv runt Årsta­viken. Många vill ha mer utmaning än så.