Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Fakta

Kycklingen:

1 kg kycklingvingar (frysta går bra)

3 msk mörk soja

1 mt risvinäger

3 rejäla msk jordnötssmör

2 msk honung

Nudlarna:

2 gula lökar

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

5 dl kycklingbuljong utan salt

rapsolja att steka i

1 handfull färsk koriander

Några droppar sesamolja (rostad)

200 gram sobanudlar

1–2 msk ljus soja (osaltad)

Piment d’espelette-­peppar (annars chili)

1. Värm ugnen till 170–180 grader. Klä en ugnsform med bakplåtspapper och lägg i kycklingen. Sätt in den i ­ugnens mitt, utan kryddor.

2. Vänd kycklingvingarna var femtonde minut tills 45 minuter har gått. Fettet smälter och rinner ner under kycklingvingarna. När du vänder dem hamnar den fettäckta delen uppåt och blir knaprig medan den undre dränks i fett. Det gör vingarna makalöst knapriga! Och den låga värmen gör att ­köttet blir mört och saftigt.

3. Blanda soja, risvinäger, jordnötssmör och honung noga i en stor bunke. När vingarna är klara, lägg dem i bunken och täck med smeten. Skruva upp ugn­en till maxtemperatur. Grilla vingarna högt uppe i ugnen i några minuter tills smeten blivit krispig.

4. Koka nudlarna 6 minuter och skölj noga bort stärkelsen i kallt vatten. Använd händerna för att tvätta dem. Låt dem rinna av.

5. Hacka löken och stek i olja tills den blir mjuk och luktar gott. Häll i buljongen och låt den koka ner en stund.

6. Hacka vitlök och paprika och lägg i. Smaka av med sesamolja, ljus soja och en nypa ­piment d’espelette ­eller vanlig chili.

7. Lägg upp nudlar och kyckling på en tallrik och toppa med hackad koriander.