28-åring hängde upp får på pinne

En 28-åring misshandlade ett får och sköt en häst med elpistol. Han dömdes för djurplågeri, så grovt enligt länsstyrelsen att det snarast ska leda till djurförbud. Men det dröjde nästan fyra år innan han fick det.

En 28-årig stockholmare stal ett får under en semester på Gotland, tejpade ihop fårets ben och mun med silvertejp. Han vred därefter om huvudet och hängde upp fåret i dess ben på en träpinne. Fåret ska också ha fått ett kraftigt knytnävsslag.

Senare samma kväll släpptes fåret ut i Visby innerstad under pågående ”Stockholmsveckan” iklädd en t-shirt.

Enligt tingsrättens dom erkände mannen alla gärningarna utom att han ska ha släppt ut fåret i Visby, något som tingsrätten bedömt inte heller gått att bevisa.

Någon vecka senare sköt 28-åringen en häst med elpistol. Han har erkänt gärningen, som ska ha orsakat hästen stor smärta och lidande.

Båda händelserna inträffade sommaren 2010 och mannen dömdes kort därefter för djurplågeri.

Men det var först i maj 2014 som länsstyrelsen fick kännedom om ärendet och gav honom djurförbud för samtliga djurslag på obestämd tid, vilket kan innebära livet ut.

– Det är inte rimligt att det har dröjt så här länge, särskilt inte när det gäller så allvarliga fall av djurplågeri. Det är svårt att säga hur lång tid det ska ta men när en dom har vunnit laga kraft och vi fått kännedom om den så ska en utredning inledas omgående, säger Andreas Johansson, länsveterinär och den som beslutar om djurförbud.

Det är inte första ärendet som har dröjt, enligt Andreas Johansson. Tidigare brast det i rutinerna att få tillgång till djurplågeridomarna. Nu har länsstyrelsen i Stockholms län anställt en extra person för att inga ärenden ska slinka igenom.

– Det här ärendet verkar ha fallit mellan stolarna. Jag vet faktiskt inte varför det har blivit så här, säger Johansson.

Båda fallen av djurplågeri filmades av en 35-åring som även han har fått djurförbud. Det är oklart om någon av männen kommer att överklaga djurförbudet.

Nya siffror från länsstyrelsen visar att 28 personer i länet fick djurförbud under 2013. Året dessförinnan var det 30 stycken. I hela landet var siffran 207 under 2013, något färre än året dessförinnan då 223 fick djurförbud.