5 000 i länet blir svårt skadade på jobbet i år

Byggnadsarbetare hör till dem som lever farligt.
Byggnadsarbetare hör till dem som lever farligt.
Närmare 5 000 personer i länet skadades så svårt på jobbet i fjol att de tvingades sjukskriva sig. Det är drygt 100 fler än föregående år.

Om man ser till antalet anmälningar ligger vården i topp. Men farligast är det inom sektorerna transport och bygg, räknat på antalet skadade per tusen anställda.

– Någon snubblar, kanske för att det ligger kablar på marken. Man kanske stukar en fot. Eller man får skärskador, säger Ulrika Dolietis, arbetsmiljöchef på Skanska.

Den sortens mindre olyckor händer ofta på en byggarbetsplats. Sällsynta men allvarliga olyckor blir det till exempel vid fall eller om någon blir påbackad av ett fordon.

En anställd inom flyttransport poängterar att arbetsgivaren måste se till att de anställda har utbildning.

– Jag har hört läskiga berättelser om pianon som rullat i trappor och förare utan körkort, säger han.

Håkan Edén, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, konstaterar att det inte finns så mycket tung industri i länet, något som ofta förknippas med risker. Ändå ökar antalet skadade.

Restaurangerna, hotellen och kontoren är desto fler.

– Restaurangbranschen är jättedålig på att rapportera till oss. Det är arbetsgivaren som ska skicka in en anmälan, men det händer att vi får en polisanmälan utan att ha hört något från arbetsgivaren, säger han.

Inte heller inom tjänstesektorn är arbetsgivarna så benägna att anmäla. Det kan bero på att många inte känner till att de är skyldiga att anmäla skador, menar han.

När Arbetsmiljöverket får in en anmälan om en arbetsplatsolycka leder det ibland till ett besök på arbetsplatsen eftersom olyckan kan tyda på risker i arbetsmiljön.

Fakta

Flest anmälningar