Al och hassel i blom startar pollensäsongen

Blommande hassel.
Blommande hassel.
Pollensäsongen har startat. Men efter rekordblomningen i fjol ser det nu ut att bli ett milt pollenår, enligt experterna.

Men den som känner besvär gör klokt i att gå till vårdcentralen. Obehandlad pollenallergi kan leda till astma.

Nu är polleneländet tillbaka. Förra helgen uppmättes höga halter av både hassel- och alpollen i Stockholm, som även många björkpollenallergiker känner av. På måndagen var halterna tillbaka på måttlig nivå, men enligt prognosen får vi räkna med höga halter under åtminstone några dagar till.

– Är du allergisk för hasselpollen så akta dig för Hagaparken, där lär det finas en hel del hassel, säger Kerstin Alm Kübler, intendent vid Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

I slutet av april börjar björkblomningen, kanske lite tidigare om det fortsätter vara varmt.

– Det är det vi brukar säga är värst, tillsammans med gräs och gråbo som också många pollenallergiker reagerar på, säger hon.

Gråbo blommar i andra halvan av juli och gräset, som i själva verket är 100 olika arter, blommar under andra halvan av maj. Det är svårare att uppskatta hur mycket pollen som är att vänta från gräs än från exempelvis björk.

– Man kan se på mängden hängen på björkarna redan på hösten innan och få en ungefärlig bild av hur mycket pollen det kommer att bli, säger hon.

Förra året var det rekordmycket björkpollen och många led mycket. I år ser det ut att bli betydligt mindre björkpollen.

Den som är pollenallergiker gör klokt i att följa prognoserna. För att medicinerna ska få full effekt ska man börja med dem ett par veckor innan pollensäsongen.

– Det finns de som får åka upp till Norrland och komma tillbaka när björken har blommat, säger Kerstin Alm Kübler.

Pollenallergi blir allt vanligare. Mellan 20 och 25 procent av Stockholmarna känner av pollensäsongen. Typiska symtom är klåda i näsa och ögon, nysningar, snuva, hosta, andningssvårigheter och trötthet, som vid en långdragen förkylning.

Den som är allergisk mår ofta sämre i en storstad, där luftföroreningarna förvärrar symptomen.

– Vad många inte vet är att pollenallergi också kan leda till astma med ihållande hosta, andningssvårigheter och pipande andning, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek hjärtat.

Hon råder alla som känner problem med andningen vid pollenallergi att söka hjälp på vårdcentralen.

– Om små barn får besvär som kan bero på pollenallergi ska man alltid söka vård eftersom de kan behöva receptbelagda läkemedel eller förebyggande behandling mot astma, säger Annika Svedberg.

Hon råder både vuxna och föräldrar till barn med allergibesvär att följa prognoserna på pollenrapporten.se och undvika utomhusaktiviteter när det är som värst.