Tusentals jobb att söka i it-branschen

Vill du ha en utbildning som leder till jobb?

Välj it.

– Det finns flera tusen lediga jobb just nu och de flesta är i Stockholm, säger Robert Nyholm, branschstrateg på ­Arbetsförmedlingen.

Förra veckan fanns det 1 515 lediga it-jobb i Arbetsförmedlingens platsbank.

Med tanke på att 70 procent av företagen i it-branschen ligger i Stockholms län är det inte svårt att räkna ut var merparten av de lediga jobben finns.

Dessutom annonserar de flesta företag i branschen på annat sätt än hos Arbetsförmedlingen.

På en rekryteringsträff nyligen bjöd Arbetsförmedlingen in it-­företag för att träffa arbetssökande som antingen var nyanlända i Sverige eller hade varit sjukskrivna en längre tid.

– Många skriver sina cv men kommer inte vidare. Nu blev det lite av en speed dating där de fick berätta vad de kan. Jag vet om fall som ledde till en anställning, ­säger Robert Nyholm.

Bristen på it-personal får företagen att även titta utanför landets gränser.

– Vi har kommit till en punkt nu där man rekryterar utomlands, främst från andra länder i Europa, säger han.

Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör på IT- Telecomföretagen, en intresseorganisation för arbetsgivare, konstaterar att branschen jobbar aktivt för att rekrytera personal.

– Precis som företagen bygger sitt varumärke för att locka kunder så bygger de varumärket för att locka anställda. Våra medlemsföretag visar upp sig för studenter i olika sammanhang och profilerar sig som bra arbetsgivare med spännande jobb, säger hon.

Men det är inte arbetsmiljö och lön som är det främsta lockbetena när företagen rekryterar:

– Det är nog snarare personlig utveckling för de anställda som är viktigast. I vår bransch händer saker väldigt fort, säger Anne-Marie Fransson.