Allt fler butiker vägrar ge pengar för panten

Bienvedio Flores är inte intresserad av att köpa varor för ersättningen. Han vill ha pengarna kontant.
Bienvedio Flores är inte intresserad av att köpa varor för ersättningen. Han vill ha pengarna kontant.
Allt fler butiker i Stockholm vägrar att betala ut pengar för panten. I stället ska man handla för ersättningen.

– De slår mot de svagaste, säger Bienvenido Flores som samlar tomglas varje dag.

Han står vid Hemköps pantmaskin på Åhléns city och suckar.

Här har han ingenting att hämta med sin stora påse tomglas. De som pantar här får inga pengar utan uppmanas i stället att handla i affären för ersättningen.

Något Bienvedio Flores inte är intresserad av. Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat samlar han burkar och flaskor – pengarna ger han till tiggare.

Han har upptäckt att allt fler butiker vägrar betala för panten.

– Det slår mot de svagaste. Det är de mest utsatta i samhället som är beroende av pantpengarna, säger Biendvenido som har startat en grupp på Facebook i protest.

Maria Nobel, kommunikationschef vid Hemköp, säger att bland Hemköps butiker är det bara den i Åhléns som inte ger pengar. Orsaken är främst att det blev för långa köer och trångt vid maskinerna.

Att flytta maskinerna till annan plats eller skaffa fler pantmaskiner är inte helt lätt, menar hon.

– I butiken finns ingen bra plats i dagsläget och övriga delar av lokalen tillhör Åhléns.

Även på Lidl på Sveavägen har Bienvenido Flores nekats pengar. Kommunikationschef Caroline Forsshéll är medveten om att vissa Lidlbutiker gör på det sättet.

– Vi måste fatta ett centralt beslut. Nu gör butikerna lite olika. Frågan har ju bland annat diskuterats på Facebook så det är bra att vi bestämmer hur vi ska förhålla oss, säger hon.

Katarina Lindell, kommunikationschef vid Returpack, säger att organisationen är glad över alla som samlar tomglas på stan.

– Vi kallar dem för panthjältar och förstår att det är ett stort bekymmer om de inte får kontant betalning. Att butiker avstår från det ser vi som ett storstadsfenomen. Men svenska butiker har ingen skyldighet att betala kontant, till skillnad mot i exempelvis Norge.

– Just nu ser vi över möjligheten att öppna panstationer för dem med många flaskor och burkar. Jag hoppas att vi hittar en lösning.