Barn används för att stjäla mobiler

Tjuvar som använder ”lapptricket” har vuxit explosionsartat och bara sedan i somras har tusentals i länet blivit bestulna.

Nu ska även barn i 10-årsåldern ha använts för att stjäla framför allt mobiltelefoner.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om lapp- eller karttricket där tjuven för att distrahera sitt offer lägger en lapp över offrets mobiltelefon och sedan tar den.

Bara sedan i somras har det gjorts flera tusen anmälningar av den här typen av stölder, och enligt Peter Lindgren, brottsamordnare vid Södermalmspolisen, har det aldrig tidigare varit så många stölder.

Normalt pågår stölderna inte så här långt in på hösten, utan är vanligtvis en sommarföreteelse. Men fenomenet avtar inte utan bara växer.

– Bara i city får vi in ungefär 500 anmälningar per vecka, säger Gunilla Bergström, kriminalinspektör vid brottsamordningsroteln i Stockholm.

Men bara ett fåtal anmälningar leder fram till att tjuven fälls för brott.

– Ungefär tre till fyra grips varje vecka och det händer ibland att det leder till några månader i fängelse, säger Bergström.

Nu har polisen också sett att barn används för att stjäla.

– Barn i så låg ålder som 10–11 år har nu använts vid den här typen av brott och det har vi aldrig tidigare sett, säger Lindgren.

Det är främst på kaféer och snabbmatrestauranger som personer blir bestulna.

– De spanar in genom fönster och ser telefoner, plånböcker och läsplattor på borden. Inte sällan arbetar de i par och då är en del inne och tigger och får då en överblick och sedan går nästa in och stjäl, säger Peter Lindgren.

Närpoliskontoren har informerats om att arbeta brottsförebyggande. Bland annat genom att informerar på sociala medier och genom kontakt med kaféer och restauranger.

Och Gunilla Bergström uppmanar kafégäster att vara uppmärksamma.

– Folk tror att det drabbar alla andra utom en själv, så många fortsätter tanklöst att ha sina dyra mobiler framme. Det gäller att vara lite streetsmart, säger hon.