”Bra om ditt barn vågar berätta om nätkontakt”

Många barn utsätts för sexuella närmanden från vuxna på nätet. Som förälder gäller det att inte få panik.

– Jag tror inte på förbud. Det är bra om ditt barn vågar berätta om nätkontakter, säger experten Mats Andersson.

I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om Mats Andersson, som kartlägger pedofiler på nätet. Utöver det föreläser han också om grooming för både barn och föräldrar på skolor runt om i landet. För några veckor sedan besökte han en skola i Danderyd.

Det finns inte särskilt mycket forskning om grooming och polisen misstänker att det är betydligt fler som utsatts än som anmäls.

Enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet har gjort hade 30 procent av eleverna i årskurs nio varit föremål för en oönskad sexuell kontakt från en vuxen.

Hur ska man förhålla sig till det här som förälder?

– Jag tror inte på förbud. Datorn kan vara det käraste barnen har och om de berättar att någon ”äckelpelle” tagit kontakt med dem och föräldern reagerar med att förbjuda dem att vara ute på nätet kommer de naturligtvis inte att berätta igen, säger Mats Andersson och fortsätter:

– Säg till ditt barn att komma och berätta så fort något verkar konstigt. Säg också att de inte ska radera, gå in och läs och svara eventuellt själv.

Åsa Landberg är psykolog och har länge arbetat med utsatta barn. Hon poängterar vikten av att inte bygga upp en skräckvärld.

– Föräldrarna ska vara medvetna om farorna, men inte överdriva dem. Då kommer barnet inte att känna igen sig. Beröm alltid barn eller tonåringar som berättar. Det farliga är när barn inte har någon vuxen att vända sig till eller hemlighåller vad de gör på nätet, säger hon.

De allra flesta barn ignorerar oönskade sexuella inviter eller blockerar personer som de inte vill ha kontakt med.

Men det finns de som nappar – och männen är bra på att hitta dem.

– Alla barn kan bli lurade, men de som utsätts för övergrepp är ofta redan utsatta. De kan vara övergivna av vuxenvärlden eller sakna kompisar, säger Åsa Landberg.

– Det gör dem mer kontaktsökande och de söker kontakter där de får. Nätet är ett bra ställe för det. Men det gör dem också mer sårbara.

På sina föreläsningar för föräldrar brukar Mats Andersson påminna om Heta linjen, som var populärt förr, och dit många föräldrar själva ringde till när de var i mellanstadie- eller högstadie- åldern.

Han uppmanar föräldrar att berätta för sina barn om saker som de själva varit med om.

Åsa Landberg påpekar att nätet bara är en av alla de platser där barn och unga rör sig.

– Att säga till en tonåring att de aldrig ska träffa någon som de fått kontakt med via nätet kommer de inte tycka är relevant. Men man kan säga att de aldrig ska träffa någon utan att berätta det för föräldrarna först eller att de måste ta med en kompis, säger Åsa Landberg.