Butiker desinficerar de snuskiga kundkorgarna

Linda Blomberg handlar med sonen Fabian Zander. Hon tycker det känns fräschare när korgarna renas.
Linda Blomberg handlar med sonen Fabian Zander. Hon tycker det känns fräschare när korgarna renas.
När Lokaltidningen Mitt i testade bakterier på stan visade sig kundkorgarna vara snuskigast.

Men flera butiker i Stockholm tar hygienen på allvar och desinficerar kundkorgarna.

– Det känns fräscht, säger kunden Linda Blomberg.

Den som kommer in på Coop Forum i Västberga får plocka till sig sin kundkorg från ett särskilt skåp. När korgarna staplas i skåpet sätter reningsprocessen i gång direkt.

– Det känns fräscht att man ser att de rengörs. Jag vet inte hur effektivt det är, men det känns bättre, säger kunden Linda Blomberg.

Kundkorgarna desinficeras genom luftburen jonisering.

Det finns både Coop- och Ica-butiker i Stockholmsområdet som infört systemet.

När Lokaltidningen Mitt i testade hur mycket bakterier det finns i den offentliga miljön (8 januari 2013), exempelvis på räcken, dörrhandtag och t-banesäten, visade sig kundkorgar vara riktiga bakteriehärdar. Det kryllade av hud- och tarmbakterier på korgarnas handtag.

– Jag blev riktigt äcklad. Jag försöker vara extra noggrann med att barnen ska tvätta händerna före maten. Och jag lägger aldrig grönsaker direkt i korgen, utan i en plastpåse, säger Linda Blomberg.

För handlarna var det ingen överraskning.

– Vi är medvetna om det. Vi har 4 000 kunder om dagen, hälften tar en kundkorg, hälften en vagn. Det är klart att det blir bakterier, säger Erland Eriksson, butikschef för Coop Forum i Västberga.

Han tror dock att många kunder inte ens har märkt att korgarna blivit mer hygieniska.

– De ser inte renare ut. Men vi gör vad vi kan för att minimera bakterierna.

På Expo clean, som säljer produkten, tycker man att intresset från butikerna är svalt.

– De flesta ser det som en ren kostnad. Hälsovårdsinspektörerna kollar inte detta och de känner inget tryck att göra något, säger Ola Nilsson, vd för Expo clean.

Han försäkrar att tekniken är effektiv.

– Efter ett par timmar har merparten av bakterierna reducerats med 60–70 procent. Står korgen ännu längre i skåpet håller man nere bakterierna på en låg nivå. Sedan måste korgarna tvättas med jämna mellanrum, säger Ola Nilsson.