Campingar tror på ny rekordsommar

Att campa i Sverige blir allt populärare.
Att campa i Sverige blir allt populärare.
2015 ser ut att bli ännu ett rekordår för campingbranschen.

Även i Stockholms län fortsätter strömmen av campare att öka.

– Bokningsläget är ännu bättre än förra året, säger Maria Jonasson på Gålö havsbad i Haninge.

Förra året satte campingbranschen i Sverige ett nytt rekord med över 15 miljoner gästnätter. Och trots den kalla våren ser 2015 ut att bli ännu bättre, visar en undersökning som organisationen Svensk Camping gjort.

Även Stockholms län ser ut att få en del av kakan. Lokaltidningen Mitt i har pratat med flera campingplatser i länet som tror att förra årets rekord kan upprepas – och till och med överträffas.

– Det tror jag, bokningarna har ökat även om det inte har varit så bra väder hittills. Vi har sett att det blir fler och fler yngre besökare som backpackar. Om det blir bättre väder kommer vi kunna slå förra året, säger Matilda Norman på Waxholm Strand och camping.

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti väljer mer än hälften av alla utländska turister i Sverige att bo på camping. Martin Juhos på Svensk camping tror att det beror på att Sverige under lång tid har marknadsförts som ett turistmål där naturen är det centrala.

– Utanför Norden är Sverige ett exotiskt resmål, säger han.

Efter Norge är Tyskland, Holland och Danmark de länder som står för flest utländska campinggäster kommer ifrån. Bara från Tyskland kom drygt 800 000 campingturister förar året.

Maria Jonasson på Gålö havsbad i Haninge tar emot många utländska gäster – och bekräftar bilden av naturens dragningskraft.

– Våra utländska gäster vill ofta se naturen, de tycker att det är lugnt och vackert här. Oftast har de inte tillgång till detta på samma sätt där de bor, säger hon.

Den stora trenden i campingbranschen de senaste åren är husbilarnas frammarsch. Sedan 2010 har antalet gästnätter i husbil ökat med 45 procent, och på Långholmens husbilscamping på Södermalm är trycket högt på de 80 platser som finns på anläggningen.

– Förra året hade vi kanske 50 procent beläggning under början av säsongen, men nu är vi full­bokade nästan varje dag, säger Cristina Montero på Långholmens husbilscamping.