Cyklister utsätts för poliskontroller

Stockholms cyklister får räkna med flera poliskontroller vid rödljus i vår.

– Vi vill lugna ner tempot bland cyklisterna, säger Peter Ågren vid Södermalmspolisen.

Förra tisdagsmorgonen gjorde Citypolisen vårens första riktade kontroll av cyklister i korsningen Götgatan–Hornsgatan. 17 cyklister körde mot rött ljus och fick böter på 1 500 kronor.

– Cyklisterna tillhör dem som skadas mest i trafiken och Hornsgatan och Götgatan är två av de gator där vi har flest olyckor, säger Peter Ågren, tillförordnad chef för Södermalmspolisen.

Nu ska citypolisen fokusera på oskyddade trafikanter. Målet är att ändra folks beteende i trafiken.

– Många ser på trafikreglerna på ett sätt när de kör bil och på ett helt annat sätt när de cyklar, trots att det är samma regler. De skulle aldrig köra mot rött med bil, trots att de är mera skyddade där, säger Marcus Rostedt, chef för citypolisens trafiksektion.

Han menar att cyklister måste ta för vana att stanna för rött ljus även när det är lite trafik.

– Du kanske kommer undan med att smyga ut och köra förbi en, två, tre gånger. Men fjärde gången är du inte lika uppmärksam och då är det lätt att missa att det kommer en bil, en bil som hade grönt och kör därefter, säger han.

Men det är inte alltid lätt att vara cyklist i Stockholm.

– Vi vet att det finns ett antal platser där det är svårt att göra rätt som cyklist. Där behöver man skylta om eller bygga om, säger Marcus Rostedt.

Parallellt med cykelinsatsen kommer polisen att lägga extra kraft på att ta fast bilister som kör för fort, som kör aggressivt och rattfyllerister.

Året har börjat bra.

– Trots en svår vinter har det varit färre olyckor i city, säger Marcus Rostedt.