Den ofrivillige tårtmakaren

Claes Björling brinner verkligen inte för smörgåstårtor. Hans krog, Smörgåstårteriet, har slutat servera smörgåstårtor kvällstid.

Claes stora problem är att han gör så goda smörgåstårtor.

Vi tvingade honom att göra en till.

Smörgåstårtan fyller 50 år och har sedan ett par år fått något av en revival – åtminstone i Stockholm. På landsbygden blev den liksom aldrig omodern.

Vi besökte Smörgåstårteriet och fick en lektion av Claes Björling – en högst ofrivillig mästare.

– Namnet är lite missvisande. Vi har ju mest avsmakingsmenyer nu, men vi caterar hur mycket smörgåstårta som helst, säger han medan han garnerar en fyrabitars tårta.

Claes Björling var med och startade Esperanto och Himlen därtill. Han brinner för det nya avantgardistiska, skandinaviska köket. Inte för smörgåstårta. Att det blev nischen på hans restaurang var mest en tillfällighet.

– När jag jobbade på Himlen därtill fyllde restaurangchefen 45 år. I något svagt ögonblick hade jag lovat att jag skulle catera för hans 80 gäster, vilket jag inte har något minne av, säger Claes.

När han fick reda på det samma dag som festen tvingades han improvisera. Han och de andra kockarna gjorde 80 bitar smörgåstårta med extra lyxig garnityr, hummer och anklever.

Det blev succé.

Folk älskade dem.

– Efter det började folk beställa smörgåstårta fast det inte var något vi sålde.

Då föddes idén om ett hål-i-väggen med smörgåstårtor som garnerades à la minut. Men i stället blev det en restaurang med smörgåstårtor.

Tre år senare håller restaurangen på att växa ur sina lokaler och smörgåstårtorna har nästan blivit ett hinder. Planen är nu att hitta en större lokal för restaurangen och att bryta loss smörgåstårtorna och sälja dem som det var tänkt från början i ett hål-i-väggen.

När Claes har garnerat klart ser tårtan ut som en skir sommaräng. Jag får lust att luta huvudet mot den och drömma om den jag ska gifta mig med. Men eftersom jag redan är gift så äter jag upp den i stället. Ett bra beslut visar det sig. Den är lättare och fräschare än andra smörgåstårtor jag har smakat. Han lär få fortsätta göra smörgåstårtor, den där Claes.

Fakta

Så lyckas du med smörgåstårtan