Min lokala hjälte

Di Levas bästa vegokäk i stan

Den vegetariska maten blir bättre och bättre i Stockholm. Vi bad urvegetarianen Thomas Di Leva lista sina favoriter.

– Det har hänt mycket med den vegetariska maten i Stockholm. Men vi har ännu långt kvar, säger Thomas Di Leva och berättar drömskt om Kalifornien och Hawaii där den vegetariska matkulturen är på en helt annan nivå.

Vi ses på Organic green, ett av Di Levas stamhak i stan. Han är här ofta, för hans skivbolag ligger ett kvarter bort. Så ofta att han har fått en smoothie uppkallad efter sig. En Di Leva görs på rismjölk, banan och nötsmör.

Nästa år firar Thomas Di Leva 35 år som artist, men han är också en av våra mest kända vegetarianer.

– Jag har varit vegetarian sedan jag flyttade hemifrån, säger han

Anledningen är enkel.

– Jag tycker att man ska vara rädd om allt levande. Jag måste inte döda djur för att få i mig den näring jag behöver. Dessutom är köttindustrin miljöboven, som tär mycket mer på jordens resurser än till exempel flyget, säger han och ler ett av sina underfundiga leenden.

Dessutom är vegetariskt godare, menar han.

– Jag så himla glad att jag får äta all den här fantastiska maten.

Hemma äter Thomas Di Leva helt veganskt, men ute äter han, för enkelhets skull, även mjölkprodukter som halloumi och fårost.

– Annars blir det för torftigt och det funkar inte när man är på turné.