En grön våg sveper genom vinhyllorna

Ekovinerna blir allt populärare och bättre. Håkan Larsson har provat hela sortimentet och valt ut fynden.

Dessutom tipsar han om exklusiva vinnyheter som kommer 10 april.

Glöm vitt och rött. Ska du vara trendig så är det gröna viner som gäller.­ 2014 var över tio procent av ­Systemets försäljning eko­viner, nära dubbelt upp mot året innan.­ Och trenden fortsätter; i februari nådde de gröna vinerna­ nära 15 procent.

Välförtjänt, eftersom ekovinerna på Bolaget numera håller bra klass och erbjuder bra alternativ i de flesta vintyper och prisklasser. Undan­taget champagne och övriga lite dyrare viner, där får vi leta i beställningssortimentet.

Ekovågen sköljer också med sig allt fler vin­gårdar och i snart sagt alla länder och områden tas den hållbara odlingen på allvar. Den som inte hänger på kundernas efterfrågan kommer snart att vara frånåkt. Ett rejält gäng ekofynd hittar du i tabellen, liksom ett par extra pris­värda bland månadens måsteköp.

Systemet lanserar också som vanligt exklusivare buteljer i små volymer, denna gång 10 april. Bland de vita är Tim Adams australiska riesling en stående favorit, och nord­italienska Cà del Magro ett väldigt bra och mångsidigt matvin för bara 101 kr.

Det röda utbudet är (som vanligt) större och bredare. ­Syrah står i centrum, med nyzeeländska Ta Mata, sydafrikanska Mullineux och mäktiga rhônevinet Crozes Hermitage Domaine de Thalabert som tre härliga ­exempel på olika stilar. Ändå är det italienska druvan sangiovese som tar hem spelet i min mun denna gång.

Ricasolis båda viner Colledilà och Castello di Brolio är sanslöst bra, eleganta och mycket trogna sitt ursprung. Tvingas jag välja blir det den förstnämnda, men helst vill jag ha båda. Så många buteljer plånboken tillåter.