Min lokala hjälte

En smak av Bangladesh

Nahid Hassan öppnar snart sin femte Shanti-restaurang i Stockholm. Numera står han upp för sitt ursprung.

– Bengalisk mat är som indisk fast råare och utan gräddsåserna, säger han.

Vi ses på Shanti på Katarina Bangatan under de lugna timmarna mellan lunchen och kvällsserveringen. Nahid Hassan har lovat att lära ut någon lättlagad bengalisk husmanskost.

Köket är litet och varmt. I mitten står ett meterhögt lerkrus med glödande kol i botten där de bakar naanbröd och grillar kycklingspett.

Jag räknar till fem kockar. Hierarkin är tydlig. Nahid är chef. Men det var här på Shanti som han lärde sig laga mat, av sin tidigare partner. Hans anställda jobbar på men är genast där när han saknar någon ingrediens.

– Koriander, ropar han och sträcker ut en hand och snart har någon ställt en skål med färsk hackad koriander i den.

Enligt Nahid är bengalisk mat ungefär som indisk, fast lite magrare och lite råare.

– Våra fiskrätter är kända i hela regionen, därför tänkte jag att vi skulle göra fish curry med olika tillbehör.

Nahid lagar hela rätten med en jättelik metallslev. Skopar upp kryddor och stjälper ner i den heta pannan.

I med fisken som är illgul av gurkmeja. Rör runt.

Då och då slår han sidan av sleven mot sin hand och slickar på handen för att smaka av såsen.

– När allt är hackat och klart så tar den här rätten tio minuter att göra, that’s it, säger han.

I november öppnar Nahid Hassan sin femte restaurang, denna gång en lyxigare tappning av bengalisk mat på Östermalm.

Hans två första restauranger var indiska, men när han startade sin tredje restaurang kände han att det var dags att stå upp för sitt ursprung.

– Jag hade stabiliteten i två tidigare restauranger och kände att jag hade råd att ta risken att starta en bengalisk restaurang.

Enligt Nahid finns det i dag uppemot 100 indiska restauranger i Stockholms län.

– 95 procent av krögarna kommer från Bangladesh, precis som jag.

Det bengaliska köket är inte lika känt i Sverige och många är rädda att det ska förknippas med fel saker eftersom Bangladesh är ett mycket fattigt land.

Men med facit i hand kan Nahid konstatera att hans bengaliska restauranger har tagits emot väl av Stockholmarna.

Nu hoppas han inspirera andra bengaliska krögare att våga vara stolta över sitt hemlands kök.

Men han vill också inspirera stockholmarna att prova att laga bengaliskt hemma.

– Stockholmarna är snabba på att ta till sig nya kök och matkulturer som restauranggäster, men desto långsammare när det gäller att laga ny mat, säger han.