Enkelt blodprov räddar mäns liv

Precis som kvinnor över 40 kallas till mammografi ska nu män som fyllt 50 kallas till screening för prostatacancer. Varje år får cirka 2 000 män i länet ­diagnosen.

En av dem är Tors-ten Sundberg.

– Prostatascreening är bra. Själv skulle jag inte ha varit här i dag om jag inte testat mig, säger han.

För drygt tio år sedan visste han inte ens att det fanns något som hette prostatacancer.

– Det var en framsynt läkare som tyckte att jag skulle ta ett prov.

Provsvaret visade förhöjd risk att drabbas. Läkaren tog cellprov, men hittade inget, ändå togs nya prov. Man hittade cancerceller och en tid med behandlingar började.

– Provtagningen räddade mitt liv, säger Torsten Sundberg.

Prostatascreeningen görs med hjälp av ett enkelt blodprov. Svaret ska komma inom tre veckor, där provtagaren får en av tre rekommendationer: låg risk, där nytt test rekommenderas om tio år, normal risk där nytt test rekommenderas om två år samt förhöjd risk där vidare undersökning hos urolog och vävnadsprovtagning rekommenderas.

Alla män i Stockholms län i åldrarna 50–69 kallas till provtagning. Fram till slutet av 2014 ska 250 000 män ha tillfrågats. Massprovtagningen har kritiserats för att provsvaren inte ger klara besked.

Finns det inte risk för att många blir oroliga?

– För det första är det frivilligt att vara med. Sådan här testning ökar inte oron, snarare tvärtom, säger Henrik Grönberg, professor vid Karolinska institutet och vetenskapligt ansvarig för provtagningen.

I studien kommer hälften av blodproven att testas på nya sätt, förutom de som hittills varit ­rådande. Forskarna vill se om det går att få säkrare provsvar med den nya metoden.

– Förhoppningsvis kommer vi att ha bättre precision att säga om man har en hög risk för prostata­cancer eller inte, säger Henrik Grönberg.