Extra satsning gav färre inbrott

Antalet bostadsinbrott har sjunkit sedan polisen satt in extra resurser.

200 kriminella som sysslar med inbrott har identifierats, och polisen gör det svårare för dem att ”jobba”.

Ett 40-tal poliser i länet är särskilt inriktade på att bekämpa bostadsinbrott.

– Vi tar ett krafttag. Vi började i västerort förra året, i mars i år i hela länet, säger Fredrik Gårdare, operativ chef vid västerortspolisen.

Allt startade i Tensta, Rinkeby och Spånga.

– I västerort har vi ett antal gäng och konstellationer i de mest utsatta bostadsområdena. Det är livsstilskriminella som ägnar sig mer åt bostadsinbrott än kriminella gör på andra håll, säger Fredrik Gårdare.

Polisens nya arbetssätt går ut på att skaffa ett helhetsperspektiv genom att analysera och identifiera gängen. När polisen får syn på någon av dem ute på stan pratar polisen med den personen. Ett bostadsinbrott begås vanligtvis av två till sju personer som agerar tillsammans.

– Vi har identifierat cirka 200 individer i länet, mellan 15 och 30 år gamla. Utöver dem finns det mellan 50 och hundra personer som är tillfälligt här från andra länder, säger Fredrik Gårdare.

Så sent som förra tisdagen greps två inbrottstjuvar vid ett villainbrott i Spånga. Enligt polisen tillhörde de båda männen en större organisation. Tidigare i år har polisen gripit flera utländska grupper.

Bland dem som bor i länet finns olika mönster beroende på ålder. De yngsta begår brott i det egna bostadsområdet eller i något närliggande. De äldre och bilburna åker till andra delar av länet.

Enligt Lars Byström, informationsansvarig på länskriminalen, ska polisledningen snart fatta beslut om framtiden för den särskilda inbrottsbekämpningen.

– Beslut kommer att tas i november, säger han.

Fakta

138 färre brott