Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Fakta

Färsk fisk...

… har röda gälar.

… har klara ögon.

luktar inte så ­mycket och inte

”fiskigt”.

Fakta

Den här fisken passar utmärkt på grillen också. Lägg på folie över direkt värme och grilla under lock i omkring 10 minuter.

4 personer

2 rödingar

1 klyfta vitlök

2 citroner

2 klickar smör

färska örter (Sally tog salvia, persilja, dill och timjan)

salt och svartpeppar 1. Rensa och fjälla fiskarna eller be fiskhandlaren göra det åt dig.

2. Skölj fiskarna. Skär ett par tunna snitt i skinnet. Gnid in fisken invändigt och utvändigt i salt, peppar och fin­riven vitlök.

3. Fyll fisken med färska örter. ”Man taget vad man haver”, säger Sally.

4. Stoppa en klick smör och några bitar citron i varje fisk.

5. Olja en ugnsform och lägg i fisken och resten av citronbitarna.

6. Baka i ugn på 175 grader tills innertemperaturen längs ryggbenet är 53 grader och fenorna lossnar lätt när du drar i dem. Det tar 25–30 minuter. Ta ut fisken och låt den vila så att innertempen stiger ytterligare några grader innan du serverar den.

Fakta

En matig sallad med typiskt Sally ­Voltaire-stuk.

2 dl vildris

1 näve vaxbönor

1 näve sockerärter

2 nävar spenat

1/2 gulbeta

1/2 fänkål

färska örter (Sally använde överblivna kvistar av persilja, salvia, timjan och dill)

1 vitlöksklyfta

Olivolja

1. Blötlägg vildriset över natten. Byt vattnet och koka tills riset är klart. Häll av eventuellt vatten och spola med kallt vatten.

2. Koka sockerärter och vaxbönor några minuter, men inte så länge att tuggmotståndet försvinner.

3. Gör en dressing genom att mixa örtkvistarna med olja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. ”Pappa kallar det här skräpdressing”, säger Sally Voltaire.

4. Skala gulbetan. Skär betan och fän­kålen i tunna skivor, enklast med en mandolin.

5. Skölj spenaten och riv i småbitar. Blanda ris, bönor, ärter, gulbetor, fänkål och spenat. Vänd ner dressingen.