Fikapausen är en helig stund

I genomsnitt ägnar vi 52 minuter om dagen åt att fika.

För Stockholmarna är det kaffestunden på eftermiddagen som är den viktigaste.

– Jag flyttade hit för tio år sedan och överraskandes av hur stor roll fikapausen spelar i det svenska livet, säger Jörn Viefhues som har rötter i Tyskland,

Han arbetar på företaget Tassimo som har låtit undersökningsföretaget Cint fråga drygt tusen personer i landet om deras fikavanor.

Frågorna gällde hur ofta vi fikar, vad vi pratar om och vad vi helst dricker under fikarasterna. Resultatet blev Fikarapporten 2012.

– Den informella delen av fikastunden är mycket viktig, säger Jörn Viefhues.

Det visade sig finnas regionala skillnader i våra fikavanor. Invånare i Stockholms län fikar minst med 1,4 gånger per dag.

Personer i mellersta Norrland och norra mellansverige har uppgett att de fikar två gånger per dag. 35 procent av länsinvånarna tycker att eftermiddagsfikat är det viktigaste, 34 procent skattar morgonfikat högst.

Gemensamt för alla är att vi helst pratar om nyheter – men ska vi skvallra så är det skvaller om kändisar och kollegor som gäller.

Genomsnittspersonen fikar 21 minuter på jobbet varje dag och sedan ytterligare 31 minuter på fritiden. Vi fikar alltså tio hela arbetsdagar per år enligt rapporten.

Sex av tio säger att de helst dricker vanligt bryggkaffe. Särskilt männen håller fast vid kaffet som favoritdryck medan kvinnorna dricker te och kaffe latte i betydligt högre utsträckning.

I bland struntar vi i viktiga arbetsuppgifter för att i stället ta en fika. 20 procent svarar att de gjort detta, övervägande delen var ungdomar.

Fakta

Så fikar vi

Länsinvånarna fikar i snitt 1,4 gånger per dag.

Fikat varar i snitt 13 minuter.

Eftermiddagsfikat är viktigast.

Källa: CINT/SNABBA SVAR